Batı Şeria'daki moratoryum bitti

Netanyahu, "İsrail, Filistin Yönetimi ile temas kurma peşinde" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerleri inşaatının dondurulmasına ilişkin moratoryum sona ererken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan, "hızlandırılmış, samimi" barış görüşmelerinin devam etmesini istedi.

Netanyahu, moratoryumun sona ermesinden hemen sonra yaptığı yazılı açıklamada, Filistinlilerle bir yıl içinde "tarihi barış anlaşması" yapmaya hazır olduğunu yineledi.

Başbakan Netanyahu'nun açıklamasında, "İsrail, Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerine devam etmenin yolunu bulmak için gelecek günlerde sürekli temas kurma peşinde olmaya hazırdır" denildi.

Açıklamada, ayrıca Netanyahu'nun, Filistinlilerin görüşmelerden çekilmemesi için ABD, Mısır ve Ürdünlü liderlerle temasta olduğu belirtildi.

İsrail-Filistin doğrudan görüşmeleri 2 Eylülde Washington'da başlamıştı. Ancak Netanyahu, inşaatlarla ilgili moratoryumu uzatmayacağını bildirmiş, Abbas da moratoryumun uzatılmaması halinde, barış görüşmelerinin "zaman kaybı" olacağını söylemişti.

TSİ 01.00'da inşaatlar terkrar başladı

İşgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin 10 aylık süreyle uygulamaya koyduğu inşaat yasağı, gece yarısı (TSİ 01.00) itibarıyla sona erdi. İsrail ile Filistinliler arasında bir aydan daha kısa süreli bir geçmişi olan doğrudan barış müzakerelerinin inşaat yasağının sona ermesinden nasıl etkileneceği henüz bilinmiyor.

Telefon trafiği arttı

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağı gece yarısı itibarıyla resmen sona ererken, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a "tarihi bir barış anlaşması"na ulaşmak amacıyla doğrudan müzakereleri sürdürmesi çağrısında bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ortaya çıkması beklenen kriz nedeniyle ABD ve Ortadoğu'daki liderlerle telefon görüşmeleri yaptı.

Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile iki kez görüştü, ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah'la da telefon görüşmelerini sürdürdü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir