Bayrak varsa, kaynak da vardır

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, "Ülke bütçesi, sadece Ukrayna bayrağı altına dönecek bölgeleri finanse edecektir. Bayrak varsa, kaynak da vardır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV -  Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda çatışma bölgesindeki askeri birliklerden birinde kendi oğlunun da bulunduğunu açıkladı.

Poroşenko, ülke gündemine ve doğuda devam eden krize ilişkin ulusal televizyon kanallarına açıklamalarda bulundu.

Çatışma bölgesinin ön sıralarında uzun süre bulunan askeri birliklerin rotasyonunu yaptıklarını açıklayan Poroşenko, "Bunu ilk defa söylemem gerekiyor. Rotasyonu yapılan askeri birliklerden birinde oğlum da bulunuyordu. Ben bunu söylemek istemezdim ama eğer oğlun savaştaysa sen de bu savaşı daha farklı kabul ediyorsun" ifadesini kullandı.

 "Bayrak varsa, kaynak da var"

Ukrayna bütçesinin sadece Ukrayna bayrağı altına dönecek bölgeleri finanse edeceğini vurgulayan Poroşenko, "Bayrak varsa, kaynak da vardır" dedi. Poroşenko, finans mekanizmasının çok basit olduğunu, bütçede özel fon oluşturulacağını, Donbas bölgesindeki altyapının yeniden onarılması için de bu fondan kaynak ayrılacağını açıkladı.

ABD ziyaretinin esas amaçlarından birinin de özel fonun oluşturulmasına ilişkin donörler konferansının hazırlıkları olduğuna işaret eden Poroşenko, Donbas'ta sadece "barış, Ukrayna hakimiyeti ve meşru seçilmiş yerel yönetimin" olduğu bölgeyi finanse edeceğini kaydetti.

Minsk'te kabul edilen protokolün önemine değinen Poroşenko, söz konusu dokümanın ateşkes mekanizmalarını belirleyeceğini ve silahlı çatışmanın durdurulması için bir taahhüt oluşturacağını ifade etti.

Poroşenko, doğuda özel statü alacak bazı bölgelerin çevresini Ukrayna sınır koruma birliklerinin kontrol edeceğini belirtti. Poroşenko, işgal edilen bölgelerde Ukrayna hakimiyetinin yeniden yerleştirilmesinin ardından bölgedeki her şahısın vatandaşlık meselesini netleştirmesi gerektiğini kaydederek, “Kim Rusya pasaportu almak isterse o onun kendi tercihi. Ukrayna yasaları çifte vatandaşlığa imkan vermiyor. Eğer, Rusya pasaportu alıyorsanız, Rusya vatandaşları gibi Ukrayna'da 90 gün kalabiliyorsunuz. Sonrası içinse oturma izni alınması gerekiyor. İşte o zaman oy kullanamazsınız, bu sizin hakkınız” ifadesini kullandı.

"Barış sürecine ilişkin görüş ayrılığı yok"

Poroşenko, Ukrayna hükümeti ve parlamentosu başkanları ile aralarında, doğudaki barış sürecinin uygulanmasına ilişkin herhangi bir görüş farklılığı olmadığını belirterek, "Barış planı ve olayların barışçıl yolla çözülmesine ilişkin hiçbir görüş farklılığı yoktur” dedi. Poroşenko, bu konuda tüm organlarının aynı yönde çalıştığını söyledi.

Sorunun çözümüne yönelik Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmenin önem arzettiğini kaydeden Poroşenko, bu görüşmelere ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın da dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. Poroşenko, “Biz, (Putin'le) Minsk'te iki kez çok uzun görüşme yaptık. Genelde, böyle görüşmeler önem arzediyor. Böyle görüşmeler olmasaydı, şu anda gördüğümüz süreç de olmazdı” ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın NATO üyesi olmayan ülkeler arasında ABD ile savunma alanında işbirliğinde en yüksek statüye sahip ülke olduğunu söyleyen Poroşenko, ABD'den ülke savunması için gereken ve ordunun verimliliğini 10 kat daha artıracak modern istihbarat, keşif ve diğer gözetleme cihazları aldıklarını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir