Beklenen oldu, Lagarde adaylığını açıkladı

IMF Başkan adaylığı için ismi sıkça geçen Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde adaylığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, IMF Başkanlığına aday olduğunu bildirdi.

Maliye Bakanı Lagarde, düzenlediği basın toplantısında, "IMF Başkanlığı için adaylığımı koymaya karar verdim" dedi.

Lagarde'nın adaylığı açıklamasının ardından Avrupa Komisyonu Lagarde'ye tam destek verdiğini açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yaptığı yazılı açıklamada, "IMF ile son derece yakın çalışan AB Komisyonu, Lagarde'ın niteliklerinin ve küresel ekonomi yönetiminin güçlendirilmesine yaptığı katkının, IMF'nin başarısında vazgeçilmez olduğunu belirtti" ifadesini kullandı.

Avrupalılık engel olmamalı

"IMF başkanlığı için Avrupalı olmanın engel oluşturmaması gerektiğini" söyleyen Lagarde, IMF başkanlığına, "düşüncesinin olgunlaşmasından" ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e danıştıktan sonra aday olmaya karar verdiğini söyledi.

Maliye Bakanı Lagarde, "IMF'de başkanlık için Avrupalı olmak engel oluşturmamalı. Avrupalı olmak artı olmamalı, ancak Avrupa olmak eksi de olmamalı. Seçilirsem, avukat, bakan, yönetici ve kadın olarak bütün uzmanlığımı kullanacağım. Adaylığım için olası en büyük uzlaşmayı sağlamak istiyorum" dedi.

Borçlarının yapılandırılmasına karşıyım

Özellikle borç sorunuyla uğraşan Avrupa'ya odaklanmayacağını, sadece Avrupa'nın değil bütün IMF üyelerine hizmet için aday olarak çalışacağını belirten Lagarde, "Finansal kriz hiçbir ülkeyi ayırmadı" diye konuştu.

Deneyimi ve Avrupalı yetkililerle iyi ilişkilerinin, Euro Bölgesi'nin borç krizinde IMF'nin rolünü yönlendirmede avantaj olacağını kaydeden Lagarde, "Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına prensip olarak karşıyım" dedi.

Lagarde, seçilmesi halinde IMF'de "daha fazla temsiliyet ve daha fazla esneklik" için çalışacağını da söyledi.

Lagarde'ın adaylığına da gölge düşebilir

Bu arada Lagarde adaylığına gölge düşürebilecek potansiyel bir yasal sıkıntıyla karşı karşıya bulunuyor.

Fransız yargıçlar, IMF başkanlığı için adaylığın sone ereceği 10 Haziran'da, Lagarde'ın, Fransız iş adamı Bernard Tapie ile ilgili bir davanın çözümünde yetkisini kötüye kullandığı iddiasına ilişkin resmi bir soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecekler.

Lagarde, bu konuyla ilgili "tam bir güvene" sahip olduğunu ve soruşturmacıların çalışmasına izin vermesi gerektiğini ifade etti. Lagarde, "Bu süreçte kendime güveniyorum, çünkü vicdanım rahat. Devletin çıkarları ve yasalara uygun davrandım" ifadesini kullandı.

Muhalefetteki Sosyalist Parti politikacıları, Lagarde'ı, devlet bankası Credit Lyonnais ile iş adamı Bernard Tapie arasındaki bir davanın Tapie lehine çözülmesinde yetkisini kötüye kullanmakla suçluyorlar.

Fransa'da François Mitterand döneminde kentleşmeden sorumlu devlet bakanlığı görevi yapan Tapie, daha sonra saf değiştirerek 2007 yılında cumhurbaşkanlığı kampanyasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i destekledi. Tapie, 1993 yılında Adidas'daki hisselerinin satışında Credit Lyonnais bankasının hisselerin değerini olduğundan düşük göstererek zarar etmesine yol açtığı gerekçesiyle bankaya karşı dava açmıştı.

Lagarde, yıllarca süren davanın sona ermesi için Maliye Bakanlığındaki danışmanlarının tavsiyeleri göz ardı ederek, davayı bir uzlaştırma heyetine taşımıştı. Uzlaştırma heyeti 2008 yılında Credit Lyonnais bankasının Tapie'ye 285 milyon Euro ödemesine karar vermişti.

Konuyla ilgili inceleme başlatan savcılık, Lagarde'ın, uzlaştırma heyeti sürecinin yasal olup olmadığını kontrol etmek için danışmanlarının tavsiyelerini görmezden geldiğini ve Tapie'ye 285 milyon Euro ödemesi kararının temyizi tavsiyelerini reddettiğini açıklamıştı.

Lagarde'ın adaylığı için ne dediler?

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert IMF Başkanlığına adaylığını açıklayan Lagarde'a tam destek verdiklerini açıkladı. Seibert, Lagarde'ın Euro Bölgesi'nin içinde bulunduğu borç krizi konusunda bilgi sahibi olduğunu vurguladı.

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, kuruluşun başkanlığına Avrupalı birinin geçmesini desteklediğini dile getirerek, Lagarde'ın IMF Başkanlığı için "mükemmel bir aday" ve kuruluşun başına bir kadının geçmesi için ilk fırsat olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz hafta sonu IMF Başkanlığına ilişkin "reddedilemeyecek bir görev" açıklamasını yapan Reynders, Avrupalıların Lagarde'ın adaylığı konusunda vardıkları uzlaşmayı destekleyeceğini vurguladı.

Reynders, Lagarde ile ilgili incelemeye ilişkin bir soruya, Lagarde'ı aday göstermesi nedeniyle Fransa'nın bu konuda bir kaygısının olmadığına inandığını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin kilit bakanı olmadan önce ABD'de uzun yıllar iş dünyası için avukatlık yapan 55 yaşındaki Christine Lagarde, finans dünyasında oldukça popüler.

İspanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi bakanı Elena Salgado, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığına aday olduğunu açıklayan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ye destek verdi. Salgado, İspanyol haber ajansı EFE'ye verdiği demeçte, "Lagarde'nin IMF'yi yönetmek için gerekli tüm kapasiteye ve takdire layık olduğunu" söyledi.

Anglosakson basınınca çok sevilen gri saçlı şık kadın, New York Times gazetesinde Harvard Üniversitesi'nde profesör ve IMF eski baş ekonomisti Kenneth S. Rogoff'a atıfta bulunulan haberde "Dünya genelinde uygulamada bir rock yıldızı gibi karşılandığını" yazdı.

IMF başkanının haziran ayı sonuna kadar seçilmesi bekleniyor. Yeni başkanı 24 üyeli IMF İcra Direktörleri Kurulu belirleyecek.

BRIC ülkeleri karşı çıktı

Öte yandan,  Brezilya, Rusya, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni başkanının Avrupa'dan seçilmesine karşı olduğunu açıkladı.

BRICS adına Moskova'dan yapılan açıklamada, IMF üyelerinin kendi aralarında başkanın Avrupalı olması konusunda gizli olarak anlaştığı, bunun da IMF'nin prensiplerine aykırı bir durum olduğu vurgulandı.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkeler de Kazakistan Milli Bankası Başkanı Grigoriy Marçenko'yu aday göstereceğini açıklarken, IMF başkanlığı için adaylığını açıklayan ilk kişi Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens olmuştu.

'Her iki adayda çok güvenilir'

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için adaylıklarını açıklayan kişilerin ''çok güvenilir'' olduğunu söyledi.

Geithner, IMF Başkanlığı görevi için adaylığını açıklayan Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ve Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ile ilgili olarak, ''Her iki aday da çok güvenilir'' dedi.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega da IMF Başkanlığı için birden fazla aday çıkmasından memnun olduğunu bildirdi.

IMF Başkanlığı görevi için adaylar 10 Haziran'a kadar başvurabilecek. IMF başkanının gelecek ay sonuna kadar seçilmesi bekleniyor.

ABD'de cinsel taciz suçlamasıyla yargılanan Dominique Strauss-Kahn, geçen hafta IMF başkanlığından istifa etmişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir