Belçika, DHKP-C'lileri yeniden yargılamaya yarın başlıyor

'Belçika tarihinin en karmaşık adli dosyası' bir kere daha gündeme yerleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Brüksel Temyiz Mahkemesi, geçen yıl başında serbest bırakılan terör örgütü DHKP-C üyelerinin yeniden yargılanması sürecini yarın somut olarak başlatıyor.

Temyiz Mahkemesi, ocak ayındaki ilk oturumunda, sanık avukatlarının yaklaşımlarını dinlemiş ve bu avukatlara zaman tanıma kararı vermişti.

Hakim Antoon Boyens, oturumların 25 Mayısta tekrar başlatılacağını ve aralıksız sürdürüleceğini açıklamıştı.

Ülke basını ve hukuk çevreleri, duruşmalar öncesinde, "Belçika tarihinin en karmaşık adli dosyasının bir kere daha gündeme yerleştiğini" ifade ediyor.

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da, Belçika'da, Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı. Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alınmış, ardından firar etmişti.

Brüksel Temyiz Mahkemesinde yarın başlayacak ve aralıksız sürecek olan yargılamada Musa Asoğlu, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Fehriye Erdal, Şükriye Akar ve Zerrin Sarı ile birlikte, geçen yıl ölen Dursun Karataş da sanık olarak gösteriliyor.

Oturumlarda sanık avukatları Ties Prake, Carl Alexandr, Paul Bekaert, Jan Fermon ve Raf Jespers yanında Türk Devleti'ni temsil eden avukat Kris Vincke ile Federal Savcı Johan Delmulle de hazır bulunacaklar.

Temyiz Mahkemesi oturumlarının 29 Mayısta son bulması, kararın adli tatil döneminden sonra, sonbaharda açıklanması öngörülüyor.