Berlin'de 'mangalcılara' sıkı takip

Belediye, çok fazla çöp üreten piknikçilerin peşine düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya'nın başkenti Berlin'de mangalcılar, çok fazla çöp atıldığı gerekçesiyle sıkı bir biçimde kontrol altına alındılar.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Berlin'den Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı olan Joachim Zeller, belediye zabıtasının, Berlin'in merkezindeki Tiergarten adlı büyük parkta yaptığı kontrolleri izledi. Zeller, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, mangal yakan kimi ailelerin, özellikle havanın güzel olduğu hafta sonlarında piknik yaptıktan sonra arkalarında büyük bir çöp yığını bıraktıklarını belirterek, bunun da Berlin Belediyesi yönetimine neden olduğu temizlik masraflarının çok yüksek olduğunu söyledi.

Bu masrafların her hafta sonunda 12-15 bin euro arasında değiştiğini ifade eden Zeller, çoğu zaman mangal küllerinin de çimenlere dökülerek çevreye zarar verildiğini kaydetti.

Yetkili, 2008 yılında 117 yasak olayın kaydedilmiş olduğunu, 2009 yılında ise bu sayının daha şimdiden 99'a ulaştığını, bu nedenle sık sık kontroller yaparak, aileleri çöp bırakmamaları konusunda uyardıklarını anlattı.

Belediye zabıtasının diğer bir yetkilisi de yasaklara uymayanlara verilen cezaların genelde 20 ila 35 euro arasında değiştiğini, ağır ihlaller durumunda bu para cezasının daha da yüksek olduğunu dile getirdi.

Zabıta görevlileri, daha sonra parkta mangal yapan ve aralarında çok sayıda Türk'ün de bulunduğu ailelere çöp bırakmamaları konusunda uyarılarda bulundular.