Beşli zirve yapılmayacak

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ban Ki-Mun'un, beşli zirveden vazgeçtiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs sorununun çözümü için, garantörler İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın da dahil olacağı beşli bir toplantı çağrısı yapmayacağını belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti isminden rahatsız olmadığını da belirten Eroğlu, "Bizim şu anda isim değişikliği gibi bir düşüncemiz yok" diye konuştu.

Bursa ve Şanlıurfa'daki temaslarını tamamlamasının ardından KKTC'ye dönen Derviş Eroğlu, Ercan Havaalanı'nda, BM Genel Sekreteri Ban'ın, Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Ban ile bugün yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili basına bilgi verdi.

BM Genel Sekreterine yazdığı son mektuba atıfta bulunan Eroğlu, mektupta, Genel Sekretere üç garantör ülkenin katılımıyla yapılacak beşli toplantıda, gerek Yönetim ve güç paylaşımı gerekse mülkiyet konularının halledilmesi için gerekli esnekliği göstereceğini belirttiğini, mektupta ayrıca önerisinin beşli zirvenin gerçekleşmesi halinde geçerli olacağını da vurguladığını anımsattı.

Derviş Eroğlu, "Bugün sayın Genel Sekreter, anladığım kadarıyla, Rum tarafının beşli zirveye olan isteksizliğini dikkate alarak, davet ettiği takdirde (Rumların) gelmeyecekleri ortaya çıktıktan sonra, böyle bir zirveyi çağırmaktan vazgeçmiştir" dedi.
Eroğlu, Genel Sekreterin beşli zirve çağrısı yapmaması kararı aşamasında "Rum tarafının zirveye olan isteksizliğinin Genel Sekreteri etkilediğini" ifade etti.

Müzakerelerin bundan sonraki seyri ile ilgili olarak Eroğlu, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile yaptığı son toplantının ardından yaptığı açıklamada, "son ikili toplantı olacağı"nı da açıkladığını anımsattı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in 27 Nisan'da kendisinden randevu talep ettiğini belirten Eroğlu, "Downer ve heyeti ile yapacağım görüşmeden sonra, görüşmelerin seyri nasıl olacağı konusunda bir karara varmış olacağız" dedi.

"1 Temmuz'dan sorna görüşmelerin anlamı yok"

Eroğlu, Rum tarafının 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını devralacak olması ve Kıbrıs Rum kesiminde 2013'de yer alacak "başkanlık" seçimlerinden dolayı seçim kampanyalarının başlamış olmasından dolayı Hristofyas'ın esneklik göstermesinin mümkün olmadığını bu nedenle görüşmenin 1 Temmuz;dan sonra devam etmesinin anlamı olmadığını, bunun Genel Sekreter tarafından da kendilerine aktarıldığını ifade etti.

"KKTC isminden rahatsız değilim"

Türkiye ve KKTC ilişkilerin uyumlu bir şekilde devam ettiğini kaydeden Eroğlu, KKTC'nin isminin "Kıbrıs Türk Devleti" olarak değiştirilmesi söylemleri ile ilgili orak da "Ben şahsen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti isminden rahatsız değilim. Bizim şu anda isim değişikliği gibi bir düşüncemiz yok" dedi.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir