Beyaz Saray'a siyahi başkan

ABD'nin 44. başkanı seçilen Barack Obama, ilk 'siyahi' başkan olarak tarihe geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Cumhuriyetçi aday John McCain ile yarışan Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama, ABD tarihinin 44. başkanı seçildi ve ilk siyahi başkan olarak tarihe geçti.

1996-2004 yılları arasında Illinois eyalet senatörü olan Obama, 2004 yılında da ABD Senatosuna seçildi. 

Barack Obama, 2007 başında başkan aday adayı olduğunu ilan etmesiyle birlikte, diğer aday adayı, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi Hillary Rodham Clinton ile uzun süreli bir mücadeleye girişti ve zaferini ilan etti.

Barack Obama'nın Demokrat Partinin resmen başkan adayı olduğu ise Haziran 2008'de kesinleşti. Obama, seçim kampanyasında "değişim" sloganını kullandı.

”Demokrasinin gücünü sorgulayana cevaptır”

Chicago'da kendisini bekleyen onbinlerce kişilik taraftar topluluğuna, kurşun geçirmez camların arkasından seslenen Obama, ABD başkanlığını kazanmasının ardından ilk zafer konuşmasını gerçekleştirdi.

Obama, ABD'den şüphesi olanlara karşı genç, yaşlı, zengin, fakir, Demokrat Partili, Cumhuriyetçi Partili, siyah, beyaz, Hispanik, Asyalı, Amerikan yerlisi, eşcinsel, eşcinsel olmayan, özürlü ve özürlü olmayan bütün Amerikalılar tarafından, Amerikalılar'ın, sadece bir bireyler topluluğu, kırmızı ya da mavi eyaletler topluluğu olmadığı, daima "Amerika Birleşik Devletleri" olduğu ve olacağı mesajının verildiğini vurguladı.

Dinleyicilerin büyük kısmının, Obama'nın konuşmasını göz yaşları içinde dinlediği görüldü. Obama, "bu seçim, bizim alaycı ve şüphecilere cevabımızdır. Bu gece yaptığımız şey, Amerika'ya değişimi getirdi" dedi.

McCain Obama'yı kutladı

Bu arada ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı McCain, Demokratların adayı Barack Obama'nın seçim zaferini kutladı.

McCain, seçim sonucunun belli olmasından sonra yaptığı konuşmada, Obama'yı kutladı ve "Amerikan halkı konuştu" dedi.

Öte yandan McCain'in teslimiyetini kabul eden Obama ise rakibinden ülkenin yönetilmesinde yardımcı olmasını istedi.

ABD Başkanı George Bush da bugünkü başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Demokratların başkan adayı Barack Obama'yı kutladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Bush'un Obama'yı başkan seçilmesinden dolayı arayarak kutladığı bildirildi.

Demokratlar, senatoda çoğunluğa ulaştı

ABD'de yapılan seçimde Demokrat Parti, Kongrenin üst kanadı Senatoda çoğunluk sayısı olan 51'e ulaştı.

CNN televizyonunun haberine göre 35 üyeliği yenilenen 100 üyeli Senatoda son sonuçlara göre, 19 sandalyenin sahibi belli oldu.

Demokrat Parti, önceki üyeleriyle birlikte, çoğunluk oyu olan 51 senatöre ulaşırken, Cumhuriyetçi Partinin sandalye sayısı 33'e yükseldi.

Demokratlar şimdi, kalan 16 sandalyenin 9'unu daha alıp, "süper çoğunluk" adı verilen 60 üyeye ulaşmayı amaçlıyor. Bunu başarmaları halinde Demokratlar, 30 yıldır ilk kez Senatoda süper çoğunluğu ele geçirmiş olacak. Bu da kendilerine, Cumhuriyetçilerin yasa tasarılarının onaylanmasını durdurma amaçlı, prosedürle ilgili her tür engelleme çabasını aşmalarını sağlayacak. Senatonun yenilenen 35 sandalyesinin 23'ü Cumhuriyetçilerin, 12'si de Demokratlarındı.

NYT: Obama'nın seçim başarısı ''kesin ve ezici''

New York Times (NYT), gazetenin internette yayınlanan başmakalesinde, Obama'nın seçim başarısının ''kesin ve ezici'' olduğu kaydedilerek, Obama'nın ABD'de yönetimin vatandaşlarını korumadaki başarısızlığını gördüğü ve bu yüzden seçildiği görüşü savunuldu.

Obama'nın her sorunu çözmeye çalışan bir hükümet yerine vatandaş olarak bireylerin tek başlarına yapamayacaklarını yapan bir yönetim önerdiğini yazan gazete, Obama'nın ekonomiyi adil ve kurallara uygun biçimde düzenleyecek, havayı temiz, gıdayı güvenli tutacak, sağlık hizmetlerine ulaşımı garanti altına alacak ve küreselleşen dünyada çocukların iyi eğitim görmelerini sağlayacak bir yönetim kurmayı istediğini belirtti.

''Annesi beyaz, babası siyahi olan ve zengin olmayan büyükanne ve büyükbabası tarafından büyütülen Barack Hussein (Hüseyin) Obama isimli bir Amerikalının 44. ABD başkanı olarak seçilmesinin'' tarihi önemi olduğunu belirten gazete, Obama'nın tahminlerin aksine önce ''başkanlığı çok fazla isteyip yolunu şaşıran Hillary Clinton'u'' ardından da '' kızgınlık ve korkuya dayalı bir kampanya izleyip ilkelerini terk eden John McCain'i'' yendiğini kaydetti.