Birleşme dışında alternatif çözüm yok

Yunanistan Başbakanı Papadimos, "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi dışında alternatif bir çözüm yoktur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, Kıbrıs müzakerlerinde doğrudan görüşmeleri desteklediklerini ve Kıbrıs konusunda 4'lü veya 5'li konferans gibi başka yöntemleri kabul etmediklerini belirterek, "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi dışında alternatif bir çözüm yoktur" dedi.

Yunanistan Başbakanı Papadimos, Rum Meclisinde, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın da izlediği özel oturumda konuştu.

Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki sıkı işbirliğinin, Yunan dış politikasının ana ve değişmez ilkesi olduğunu söyleyen Papadimos,  Kıbrıs'ta "Türk istilası" olduğu iddiasında bulunarak, "işgale ve kolonizasyona son vermenin ortak mücadeleleri olduğunu" kaydetti.
BM Genel Sekreteri'nin himayesindeki doğrudan müzakerelerin devamını istikrarla desteklediklerini kaydeden Papadimos, "Bu müzakereler yerine, 4'lü veya 5'li konferans gibi başka yöntemler ne de Türkiye'nin zaman zaman önerdiği diğer müzakere metotları kabul edilemez. Bütün yöntemleri gerçekte, BM ve AB üyesi bir devlet olan 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni görmezden geldikleri için reddettik" dedi.

"Ankara inisiyatifler alsın"

Konuşmasında Türkiye'ye  yönelik sözler sarfeden Papadimos, "Ankara'nın, siyasi iradesi varsa; Kıbrıs sorununda kapsamlı bir uzlaşı çözümünün yalnız güvenlik ve garantiler konularında değil, sorunun bu önemli yönlerinde de Kıbrıs Türk tarafına yönelik etkin inisiyatifler alabileceğine dikkat çekmek isterim" ifadesini kullandı.

"Kıbrıs sorununda bir anlaşmanın anahtarının Ankara'da olduğunu" savunan Papadimos, iddialarını şöyle sürdürdü:

"Türkiye Kıbrıs halkını özgür bırakmak zorundadır. Yani, Kıbrıs sorununun çözümünün temel meselesinin, 'Kıbrıs' egemenliğinin ve bağımsızlığının kabul edilip tanınması olduğunu kabul etmek zorundadır. Bu müzakerede istenilenin 'Kıbrıs' devletinin lağvı değil; devamının, egemenlik haklarının, Avrupa'ya ve uluslararası topluma yönelik yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetiyle ve işleyebilirliğiyle ve merkezi federal hükümetin özlü yetkileriyle (federasyona) dönüşmesi olduğunu anlamalıdır.
Türkiye güvenlik konusundaki tutumunu gözden geçirmek olanağına sahiptir ve bu menfaatinedir."

Papadimos, Yunanistan'ın, Türk-Yunan ilişkilerinin tam normalleşmeyi "dört gözle beklediğini" de iddia ederek, bunun ancak Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilebilir çözüm bulunmasından sonra mümkün olacağını söyledi.

Bulunacak çözümün, "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecine büyük ivme katacağını" savunan Papadimos, Rum ve Yunan hükümetlerinin Türkiye'nin bu sürecini "Türkiye'nin AB'ye karşı bütün yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi" şartıyla desteklediğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir