Biyoçiple kan testi

AIDS, frengi gibi bulaşıcı hastalıkar tespi edebilen biyoçip laboratuvarda yapılan testlerden daah ucuz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS- Çip üzerine yerleştirilen "laboratuvar", AIDS, frengi gibi bulaşıcı hastalıkların, hastahane laboratuvarında yapılan pahalı testlerle aynı güvenirlilikte, daha ucuz tespit edilmesi sağlanabilir.

ABD'nin Columbia Üniversitesinden bilim adamları, kredi kartı inceliğindeki bu "biyoçipin" prototipini, Ruanda'daki yüzlerce hasta üzerinde denedi ve hastalıkları neredeyse yüzde 100 kesinlikle tespit edebildi.

Elektronik bir çip üzerine yerleştirilen minyatür laboratuvar "mChip"in fiyatının bir doları geçmeyeceğini tahmin eden bilim adamları, yakın gelecekte bu cihazın dünyanın yoksul bölgelerinde yaşayan hastalara umut verebileceğini belirtti.

Farklı proteinleri tespit etme özelliğine sahip cihaz, hızlı sonuç veren mevcut aparatlardan ucuz olmasının yanı sıra daha da güvenilir olma özelliği taşıyor.

"Mini laboratuvardaki" sonuçları görmek için kullanımı cep telefonu kadar kolay ve yaklaşık yüz dolarlık bir "algılayıcı" yeterli oluyor.

Plastik bir kutu içinde nanopartikül teknolojisi kullanılarak tasarlanan cihaz, ayrıca aynı anda 10 kadar kişinin kan analiz sonuçlarını birkaç dakika içinde verebiliyor.

Konuya ilişkin makale "Nature Medicine" dergisinde yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir