Blair'den "Radikal İslam'la mücadele" çağrısı

Batılı ülkeleri radikalleşmiş ve siyasileşmiş İslam'a karşı birlikte mücadele etmeye çağıran İngiltere'nin eski Başbakanı Blair, Radikal İslam tehditinin ulusları istikrarsızlaştırdığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA -  İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair, Batı'nın Rusya ve Çin'le farklılıklarını bir kenara koyarak, radikal İslam'ın artan tehdidine odaklanması gerektiğini söyledi.  

Blair Londra'da yaptığı konuşmada, radikalleşmiş ve siyasileşmiş İslam'a karşı birlikte mücadele etmek için Batılı ülkelere seslenerek, "Farklılıklarımız ne olursa olsun, Doğu'ya, özellikle Çin ve Rusya'ya ulaşmalı ve onlarla işbirliği yapmaya hazırlıklı olmalıyız" dedi. 

"Radikal İslam tehditi büyüyor"

Konuşmasında Ortadoğu'nun önemine değinen Blair, bölgede yaşananların 21. yüzyılda küresel güvenliğe tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bölgede yaşanan krizlerin kökeninde radikalleşmiş ve siyasileşmiş İslamın yattığını savunan Blair, "Radikalleşmiş ve siyasileşmiş İslam ideolojisi İslam'ın asıl mesajını çarpıtıyor. Radikal İslam tehditi hafiflemiyor, büyüyor. Dünya genelinde yayılıyor. Toplumları, hatta ulusları istikrarsızlaştırıyor" diye konuştu. 

"Radikal İslam, küreselleşme çağında bir arada barışçıl yaşama olasılığını baltalıyor" da diyen Blair, güçlü ülkelerin açık fikirli gruplara destek vermeleri gerektiğini söyledi. Blair, dini aşırıcılıkla mücadele etmenin küresel siyasi gündemin ilk sırasında yer alması gerektiğini belirtti. 

Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi olan Blair, 1997-2007 yıllarında İngiltere Başbakanlığı yapmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir