BM: 180 bin kişi bölgeden kaçtı

Irak'ın batısında 180.000 kişi İslam Devleti militanlarından kaçtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Birleşmiş Milletler, Irak'ın batısındaki Anbar vilayetinde bir kentin ay başında İslam Devleti örgütünün eline geçmesinden bu yana 180.000 kişinin bölgeden kaçtığını açıkladı.

Bir askeri kaynak ve Sünni milislerin verdiği bilgiye göre İslam Devleti militanları Hit kentinin 8 km batısında bulunan ancak Irak ordusunun kaçarak terk ettiği bir askeri garnizonu da Pazartesi günü ele geçirdi.
              
Suriye sınırındaki Anbar vilayetinde gücünü pekiştiren IŞİD, Hit'i 2 Ekim'de yakınındaki Kubaysa'yı da 4 Ekim'de ele geçirmişti.
              
Batılı ülkeler IŞİD örgütünün bu konuma ulaşarak başkent Bağdat'a çok yaklaşmasından tedirgin. IŞİD, Anbar vilayetindeki ilerlemesinin yanı sıra, yüzlerce kilometre mesafedeki Suriye kenti Kobani'yi de ele geçirmeye çok yaklaştı.
              
BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi, Anbar'daki İŞİD ilerleyişi ve ABD önderliğindeki koalisyona katılan ülkelerin bölgeye yaptığı hava saldırıları nedeniyle nüfusu 180,000'i bulan 30,000 kadar aile Hit kentinden kaçtı.
              
Ambar vilayetindeki mücadele ve Musul kentini ele geçirmiş olması, İslam Devleti militanlarının Suriye'nin doğusundan  başlayıp Irak'ın Sünni bölgelerini içine alan geniş alandahakimiyet kurmasına imkan verdi.
              
IŞİD, burada bir hilafet devleti kurmayı amaçlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir