BM 2014'ü Aile Çiftçiliği Yılı ilan etti

BM Gıda ve Tarım Örgütü Başkanı Graziano da Silva, 2014'ün Uluslararası Aile Çiftçiliği yılı ilan edilmesiyle çiftçi ailelerin önemine vurgu yapıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başkanı José Graziano da Silva, 2014'ün Uluslararası Aile Çiftçiliği yılı ilan edilmesiyle çiftçi ailelerin önemine vurgu yapıldığını ifade etti. 

BM Enformasyon Merkezi'nin Ankara ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, aile çiftçiliğinin, açlık ve yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması açısından öneminin vurgulanması amacıyla BM, 2014'ü "uluslararası aile çiftçiliği yılı" olarak kutlayacak. 

Açıklamada, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 500 milyonun üzerinde ailenin çiftçilikle geçimini sağladığına dikkati çekilerek, bu ailelerin ürettikleri ürünlerin milyarlarca kişinin gıda ihtiyacının karşılanmasını sağladığı, kalkınmakta olan ülkelerin pek çoğunda tarım üretiminin yüzde 80'inin aile çiftçiliği sayesinde gerçekleştirildiği ifade edildi. 

FAO Başkanı Graziano da Silva, yaptığı açıklamada, aile çiftçiliğinin önemine vurgu yaparak, 2014'ü Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı ilan ederek, "çiftçi ailelerin, hem gıda güvenliğinin sağlanması hem de doğal kaynakların korunması" açısından taşıdığı öneme vurgu yapıldığını ifade etti. 

Küçük çiftçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar masaya yatırılacak 

Gıda güvenliği sorunları yaşayan dünya nüfusunun yüzde 70'ten fazlasının Afrika, Asya, Latin Amerika ve Yakın Doğu'nun kırsal kesiminde yaşadığına işaret edilen açıklamada, bu gruptakilerin de genellikle doğal kaynaklara ulaşımda zorluk çeken, tarım politikalarından ve teknolojiden faydalanamayan çiftçi ailelerden oluştuğunun altı çiziliyor. 

BM yetkililerinin bildirdiğine göre, gerekli destek sağlandığında, söz konusu çiftçilerin üretim kapasitelerini hızla arttırdıkları görülüyor. Aile çiftçiliği ile uğraşanlar, hem yerel ticaret ağlarının hem de kültürün bir parçası olduklarından, gelirlerinin büyük bölümünü yerel ve bölgesel pazarlarda harcayarak hem tarım hem de tarım dışı alanlarda istihdam yaratılmasına da katkı sağlıyor. 

Açıklamada, Uluslararası Aile Çiftçiliği yılına ilişkin şu bilgilere yer verildi: 

"Uluslararası Aile Çiftçiliği yılı aracılığıyla çiftçi ailelerin ve küçük çiftçilerin öneminin vurgulanması ve bu kesimin küresel açlık ve yoksullukla mücadele, gıda ve beslenme güvenliğinin sağlanması, gelir kaynaklarının artırılması, doğal kaynakların ve çevrenin korunması ve sürdürülebilir kalkınmanın tesisi gibi hayati konulardaki katkılarının uluslararası topluluğun dikkatine getirilmesi amaçlanıyor. 

Aile çiftçiliği yılı boyunca ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte yapılacak etkinliklerle küçük çiftçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar masaya yatırılacak ve aile çiftçiliği ile uğraşan kesimlere en etkin yardım yollarının belirlenmesi için adımlar atılacak"