BM, Gazze ablukasının son verilmesini istedi

BM İnsan Hakları Komitesi, işgal altında kalan bölgelerde yaşayan Filistinlilere öngörülen haklar konusunda güvencede talep etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, İsrail'den Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukaya son vermesini istedi.

BM İnsan Hakları Komitesince bugün yayımlanan bildiride, işgal altında kalan bölgelerde yaşayan Filistinlilerin, İsrail'in yerine getirmeyi kabul ettiği ana insan hakları anlaşmasında öngörülen haklardan yararlanmasının güvence altına alınması da talep edildi.

Bildiride ayrıca, ülkede terörist olduğundan şüphelenilen kişilere yönelik yapılan yargısız infazlara son verilmesi, işkencenin yasadışı ilan edilmesi, işgal altındaki bölgelerde yeni yerleşimler kurulmasının önlenmesi ve bölgedeki bazı yerleri başka bölgelerden ayırmak amacıyla duvar inşa edilmesi uygulamasına son verilmesi gibi istekler de yer aldı.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya yaptığı, ölümlerle sonuçlanan baskına da değinilen bildiride, İsrail ordusunun yaptığı baskın hakkında soruşturmada bulunmak üzere kanıt toplamakla görevli bağımsız bir heyetin ülkeye davet etmesi tavsiyesi de yer aldı.

Gözlemciler, BM İnsan Hakları Komitesinin hiçbir bağlayıcılığı bulunmayan tavsiyelerinin, 31 Mayısta 9 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan baskın sırasında ne olduğunu açıklaması için İsrail'e yöneltilen baskıları artırdığına dikkati çekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir