BM hedeflerini belirledi
Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülke gelecek 15 yılda ulaşılması hedeflenen 17 maddede uzlaşma sağladı
Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülke 2030'a kadar açlık ve aşırı yoksulluğun sonlandırılması ile iklim değişikliğiyle mücadeleyi de içeren 17 hedef konusunda anlaştı.
BM üyeleri, "Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi" adlı hedefler kapsamında, 2030'a kadar tüm dünyada açlık ve aşırı yoksulluğu yok etme, insanlar, bölgeler ve ülkeler arasındaki eşitsizliği azaltma, iklim değişikliğiyle etkili mücadele, çevrenin korunması, cinsiyetler arası eşitlik, ekonomik büyüme, kaliteli eğitim ve herkese ulaşılabilir enerji sağlama gibi 17 genel konu üzerinde anlaştı.
Bu hedefler, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yıllık genel görüşmeleri öncesinde, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla New York'ta düzenlenecek BM Zirvesi'nde oylanarak kabul edilecek.
Yeni hedefler, 2000'de kabul edilen "Binyıl Kalkınma Hedefleri"nin devamı niteliğini taşıyor.
Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ilişkin son raporda, aşırı yoksullukla mücadele, kızların okutulması, AIDS gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele gibi konularda bazı gelişmeler yaşansa da gelir dağılımındaki eşitsizlik ve aşırı yoksulluk konularında halen alınması gereken önemli mesafeler olduğu vurgulanmıştı.
'İnsan merkezli'
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, ülkelerin üç yıldan fazla süredir 2015 sonrası kalkınma gündemi için çalıştığını, yeni hedefler üzerinde tüm ülkelerin uzlaşmasından mutlu olduğunu söyledi.
"Kimsenin arkada bırakılmamasını" amaçlayan hedeflerin, insanlar ve gezegen için yapılması elzem konuları içerdiğini kaydeden Ban, "Bu hedefler insan merkezli ve yerküre duyarlılığı olan küresel amaçlar. Bu hedefler, tüm insanlığın açlık, yoksulluk ve eşitsizlikten uzak onurlu bir hayat yaşamasını ve tüm potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri imkanların kendilerine sunulmasını amaçlıyor" dedi.