BM: Irak'ta savaş suçu işlendi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Irak'ta 5 Haziran'dan bugüne kadar binden fazla insanın öldürüldüğünü kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Birleşmiş Milletler (BM), Irak'ta 5 Haziran'dan bugüne kadar binden fazla insanın öldürüldüğünü, bazı durumlarda savaş suçu işlendiğini bildirdi. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, BM Irak Misyonu (UNAMI) insan hakları ekibinin, Irak Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) eylemlerinden kaynaklanan insan hakları ihlalleri iddialarını araştırmaya devam ettiğini belirtti. 

UNAMI'ye göre, Ninova, Diyala ve Selahaddin bölgelerinde 5-22 Haziran 2014'te, en az 757 sivilin öldürüldüğünü ve 599 kişinin yaralandığını ifade eden Colville, bu bölgelerde savaş dışı kalan polis ve askerler ile sivillerin yargısız infaz edildiklerini kaydetti.  

Aynı dönemde Bağdat'ta ve güneyindeki bölgelerde en az 318 kişinin öldürüldüğü ve 590 kişinin yaralandığını bildiren Colville, bu ölümlerin büyük kısmının bombalı araçlarla yapılan saldırılar sonucunda meydana geldiğine işaret etti. 

Aralarında Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu çalışanları ve yakınlarının da olduğu pekçok insanın Irak'ta kaçırıldığını da anımsatan Colville, Irak'taki kaçırma olaylarının devam ettiğini bildirdi. 

"Türkmenler hedef" 

IŞİD'in, yaptığı yargısız infazlarla ilgili görüntüler yayımladığını anımsatan Colville, aralarında Türkmenlerin de bulunduğu bazı azınlık gruplarının dini ve etnik farklılıklarından dolayı hedef seçildiğini kaydetti. 

UNAMI'nin, Irak askeri personelinin de bazı yargısız infazlar gerçekleştirdiği yönünde bilgiler aktardığına dikkati çeken Colville, Iraklı yetkililerin bu tür yargısız infaz iddialarını araştırması ve sorumlularını yargı önüne çıkarması gerektiğini söyledi. 

Bütün bu ihlallerin savaş suçu veya insanlığa karşı suç olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin sorulması üzerine Colville, "Irak'ta bazı durumlarda savaş suçu işlenmiştir" dedi. 

Colville, bir kişiye karşı işlenen suçun bile savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini ancak insanlığa karşı suçun daha büyük ölçekli olması gerektiğini ifade etti.