BM komisyonu kurulmasını isteyeceğiz

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybeden Filistinli Bakan Ayn'ın ölüm nedeninin soruşturulması için BM komisyonu kurulmasını isteyeceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RAMALLAH - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybeden Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölüm nedeninin soruşturulması için bir BM komisyonu kurulmasını isteyeceklerini belirtti.

Abbas, Filistin yönetiminin, Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümünün ardından tutumunu belirlemek amacıyla Ramallah'taki merkezinde yapacağı toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, Ebu Ayn için BM komisyonu kurulması taleplerinin de arasında bulunduğu birçok meseleyi görüşeceklerini bildirdi. 

Abbas, "Bu gece ve ilerleyen günlerde 10 ayrı meseleyi ele alacağız.  BM Güvenlik Konseyi'ne başvuru, Cenevre Sözleşmesini imzalayan taraflarla toplantı yapılması, Filistin halkına uluslararası koruma talebi ve Ebu Ayn'ın ölümüne ilişkinBM çatısı altında bir soruşturma komisyonu kurulmasını görüşeceğiz" dedi. 

Abbas, toplantıda "Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı, Gazze'nin imarı, barışçıl halk direnişi, uluslararası sözleşmelere taraf olunması, İsrail Filistin ilişkilerinin belirlenmesi" gibi konuları da ele alacaklarını söyledi.

Filistin'de bakan statüsünde kabul edilen Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ebu Ayn, Ramallah'ın kuzeyindeki Turmusayye beldesinde, İsrail askerlerinin çarşamba günü Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba müdahalesi sırasında hayatını kaybetmişti. Göz yaşartıcı gaza maruz kalan Ebu Ayn'ın, "bir İsrail askerinin dipçikle göğsüne vurması sonucu" yaşamını yitirdiği belirtilmişti.

Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın, Filistin, İsrail ve Ürdünlü doktorların katılımıyla yapılan otopsinin ardından, İsrail ve Filistinli doktorların açıkladıkları raporlar birbiriyle çelişiyor. Filistin tarafı ölüm sebebi için "darp ve göz yaşartıcı gaz" açıklaması yaparken, İsrail tarafı ölüm nedenini, "kalp krizi" olarak açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir