BM: Sudan'da uygulanan 'pantolon cazası' hukuk ihlalidir

Sudan'da bir kadının pantolon giydiği için ceza alması BM İnsan Hakları Kuruluşu tarafından tepki aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

CENEVRE - Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları kuruluşu, Sudan'da bir kadının pantolon giydiği için ceza almasını, uluslararası hukukun ihlali ve bu ülkedeki yaygın cinsiyet ayrımcılığının sembolü olarak nitelendirdi.

BM insan hakları sözcüsü Rupert Colville, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, Lübna Hüseyin'in davasının, Sudan'da kadınlara karşı ayrımcı yasaların uygulanmasının ve yaygın ayrımcılık örneğinin sembolü olduğunu söyledi.

Colville, daha sonra da mahkemede savunma tanıklarının dinlenmediğine, bir üst mahkemeye başvuru şansı olup olmadığının da açık olmadığına dikkat çekti.

Pantolon giydiği için temmuz ayında polisler tarafından Hartum'da bir lokantada 12 kadınla birlikte gözaltına alınan Lübna Hüseyin, 40 kırbaç cezası almakla karşı karşıya bulunuyordu.

Davanın karar duruşmasında, Hüseyin'e kırbaç cezası yerine 200 dolar para cezası verilmiş, bunun ödenmemesi halinde 1 ay hapis cezası öngörülmüştü.

Kadın gazetecinin serbest

Sudan'da pantolon giydiği için hapse atılan kadın gazetecinin serbest bırakıldığı bildirildi.

Sudan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muhittin Titavi, "genel ahlaka aykırı" pantolon giydiği için para cezasına çarptırılan, cezasını ödemediği için de hapse atılan gazeteci Lübna Ahmed El Hüseyin'in, cezanın ödenmesi üzerine serbest bırakıldığını belirtti.

Başkan Titavi, mahkemenin belirlediği 500 Sudan Poundu (209 dolar) tutarındaki para cezasını kuruluşlarının ödediğini kaydetti.