BM Suriye için yeniden toplanıyor

Birleşmiş Milletler, Cenevre'deki Suriye görüşmelerini yeniden başlatıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, bu hafta Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerinin yeni bir formatla yeniden başlayacağını söyledi ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görüşmelere yönelik önemsemez tavrını reddetti.

Uluslararası toplum tarafından baskı altında olan iki taraf, yeni bir anayasa, reform edilmiş bir yönetim sistemi, yeni seçimler ve terörle mücadele konularını görüşmek için anlaştı fakat bu başlıkların ne anlama geldiği konusunda keskin görüş ayrılıkları devam ediyor.

İran ve Rusya tarafından desteklenen Esad, "terörizm" konusunu görüşmekte çok istekli fakat bu terimi bütün muhalefeti içine alacak şekilde geniş bir biçimde kullanıyor. Muhalifler ise Esad'ın görevden uzaklaşmasını istiyorlar fakat Esad yanlısı taraflar son dönemlerde gösterilen askeri ilerleme göz önüne alındığında bunun pek mümkün olmadığını düşünüyorlar.

Geçtiğimiz hafta bir Belarus televizyonuna konuşan Esad, Cenevre toplantılarının "medyatik toplantılardan öteye gitmediğini" ve "Cenevre toplantılarının hiçbirinde elle tutulur bir sonuç üretilemediğini" belirtti.

De Mistura, Esad'ın bu sözlerine Esad adına görüşmelerde bulunan Bashar al-Ja'afari'nin toplantılara "ciddi görüşmeler için yetkilendirilmiş" 18 kişilik bir delegasyonla katıldığını hatırlatarak yanıt verdi.

Görüşmelerin daha önceki turlarında, savaşan tarafların dört konu başlığının ele alınması konusunda anlaşma olmuş ancak hiçbir başlıkta ilerleme sağlanamamamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir