BM'de ”Ekomomik Kriz Konferansı” başlıyor

BM Genel Kurulu Başkanı Brockmann BM'de düzenlenecek konferansla ilgili bilgi verme amacıyla bir basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Kurulu'nda yarın, ekonomik krizle mücadele konferansı başlayacak.

BM Genel Kurulu Başkanı Miguel D'Escoto Brockmann 24-26 Haziran tarihleri arasında BM'de düzenlenecek konferansla ilgili bilgi verme amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

D'Escoto konferansın sonunda kabul edilmesi planlanan tavsiyeler taslağı üzerinde BM üyesi devletlerin uzlaşma yolunda mesafe kaydettiklerini, ancak hala konferansa katılan ülkelerin tümünün taslak üzerinde anlaşmaya varmaları gerektiğini, müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Müzakerelerin gidişatından memnuniyet duyduğunu belirten D'Escoto, Batılı devletlerden üst düzeyde temsil olmamasıyla ilgili bir soru üzerine ise konferansın başlangıç olduğunu ve etkinlik sonunda kabul edilecek kararların konferansa kimin katıldığından çok daha fazla önemi bulunduğunu söyledi. D'Escoto, konferansa pek çok ülkeden çeşitli seviyelerde temsilcinin katılacağını da vurguladı.

D'Escoto, küresel mali ve ekonomik krizin BM Genel Kurulu'nda temsil edilen 192 ülke tarafından hep birlikte ele alınması gerektiğini belirterek, "Küresel sorunun çözüm yeri G-192'dir, BM'dir. Krizi yaratmayan ama bunun kurbanı olan yoksul ülkelerin sesinin duyulması gereklidir" dedi.

D'escoto bir soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan da bir mektup aldığını belirterek, Clinton'ın da konferansın BM'de düzenlemesini desteklediğini söyledi.

BM Genel Kurul Başkanı Nikaragualı eski Sandinist rahip Miguel D'Escoto Brockman'ın başkanlığında yarın başlayacak konferansa 126 ülkenin katılacağı, bu 126 ülkeden sadece 14'ünün devlet ve hükümet başkanları seviyesinde olacağı belirtiliyor. Toplantının konuşmacıları arasında Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de bulunuyor.

Konferansta "dünyada mali sektörde yeniden güven ve ekonomik büyüme sağlama, istihdamı arttırma, yoksulları koruma, küresel ticaretin ve yatırımların teşvik edilmesi, sürdürülebilir ekonomik toparlanmaya geçilmesi, küresel mali ve ekonomik sistemin reform edilmesi" gibi konular ele alınacak ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılacak.