BM'de Ekonomik Krizle mücadele konferansı başladı

BM üyesi ülkelerin temsilcileri, ekonomik krizle mücadele ve çözüm yolları hakkında konuşmalar yapacaklar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Kurulu'nda düzenlenen "Ekonomik Krizle Mücadele" konferansı başladı.

BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'Escoto Brockmann'ın başkanlık yaptığı toplantıda BM üyesi ülkelerin temsilcileri, ekonomik krizle mücadele ve çözüm yolları hakkında konuşmalar yapacaklar. 3 gün sürecek konferans kapsamında yuvarlak masa toplantıları da düzenlenecek.

Brockmann, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, küresel sorunların çözüm yerinin 192 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulu olduğunu söyledi. Dünyada sınırlı durumda bulunan doğal kaynakların sorumlu ve sürdürülebilir biçimde kullanılması gerektiğini belirten Brockmann, ekonominin kendi başına "değerler sistemi" olmasından çok toplumsal ve çevresel değerlere saygı duyması gerektiğini bildirdi.

Demokrasinin yalnızca siyasal değil ekonomik alana da yayılması gerektiğini belirten Brockmann, ekonomik krizin çözülmesinde herkese toplu sorumluluk düştüğünü ve işbirliği yapılmasının şart olduğunu kaydetti. Dünyadaki ekonomik durumun bir trajedi değil kriz olduğunu vurgulayan Brockmann, bencilliği bir tarafa bırakarak dayanışma ve işbirliğiyle sorunların çözüleceğine inandığını dile getirdi.

Ban: reform gerekli

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da açılışta yaptığı konuşmada, dünyada gıda, akaryakıt, domuz gribi ve ekonomik kriz gibi pek çok krizin aynı anda yaşandığını hatırlatarak, "BM'nin kuruluşundan da önce 60 yıldan daha fazla bir süredir yaşanan en kötü mali ve ekonomik krizle mücadele etmeye çalışıyoruz" dedi.

Ekonomik krizin dünyada heryeri etkilediğini ve krizin etkilerinin görülmeye devam edebileceğini belirten Ban, iklim değişikliği ve yoksulluğun etkilerinin de daha kötüye gittiğini anlattı. Ban, bu yılın sonunda dünyada 50 milyon iş kaybı olabileceğini ve yaklaşık 1 milyara yakın insanın "geceleri aç yattığını" belirterek, "Uluslararası dayanışmaya ve BM'ye ihtiyacımız var" diye konuştu.

G-8 ülkeleri liderlerine mektup gönderdiğini ve onlardan Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne verdikleri destekleri sürdürmelerini ve iklim değişikliğiyle mücadeleye destek vermelerini istediğini belirten Ban, ekonomik krizin yoksul ülkelere verilen yardımların durmasına bahane olmaması gerektiğini söyledi.

Ban, konuşmasında, dünyada daha temiz enerji üretilmesine, kullanılmasına ve "yeşil ekonominin" yaratılmasına çalışılması gerektiğini, uluslararası ekonomik kuralların ve kurumlarının da reforme edilmesi gerektiğini bildirdi ve "Dünya ekonomik kurumlarının daha şeffaf, daha temsili ve daha etkin duruma getirilmesi gerekiyor" dedi.

Ban, ekonomik krizin dünyada yeni bir "çoktaraflılığa" ihtiyaç olduğunu gösterdiğini ifade ederek, dünyada sorunların birbirine bağlı olduğunu, çözümlerin de birbirine bağlı olması gerektiğini ve sorunların ancak işbirliğiyle çözülebileceğini vurguladı.

Bu arada daha önceden toplantıya katılacağı açıklanan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in toplantıya gelmediği öğrenildi.

Konferansta "dünyada mali sektörde yeniden güven ve ekonomik büyüme sağlama, istihdamı artırma, yoksulları koruma, küresel ticaretin ve yatırımların teşvik edilmesi, sürdürülebilir ekonomik toparlanmaya geçilmesi, küresel mali ve ekonomik sistemin reform edilmesi" gibi konular ele alınacak ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılacak.