BM'de Ekonomik Zirve

BM, G-20 zirvesini başarısız buldu Genel Kurul'da ekonomik krizi ele alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Kurulu'nda 1-3 Haziran tarihlerinde küresel ekonomik krizin tartışılacağı "Mali ve Ekonomik Zirve"nin düzenleneceği bildirildi.

BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'escoto Brockmann zirveyle ilgili gazetecilere bilgi verdiği toplantıda, Londra'da bu ay başında düzenlenen G-20 zirvesinin başarısız olduğu görüşünü savundu.

Brockmann, Genel Kurul'da temsil edilen 192 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının BM'deki zirveye katılmasını istediklerini belirterek, "Bu zirve BM Genel Kurul tarihinin en önemli toplantısı olacaktır" şeklinde konuştu.

Dünyanın 1929'daki "Büyük Bunalım"dan sonra en büyük ekonomik krizi yaşadığını belirten Brockmann, krizin "sosyal sorumsuzluk ve bazı ülkelerdeki aşırı hırs" yüzünden ortaya çıktığını, ancak krizin tüm dünyayı ve özellikle de yoksul kesimi etkilediğini belirtti.

Brockmann, dünyada "yeni bir mali, ekonomik ve ticari mimari yapının" ortaya çıkması gerektiğini belirterek, G-20 zirvesinin başarısız olduğunu ve G-20'nin dünyadaki sayılı ülkeyi temsil ettiğini söyledi. Brockmann, Haziran ayının ilk günlerinde Genel Kurulda düzenlenecek zirvenin ise "G-192 zirvesi" olacağını ve dünyadaki tüm ülkeleri kapsayacağını, zirveye tüm ülkelerin davetli olduğunu vurguladı.

Miguel D'escoto Brockmann, "Bu zirve, tek bir toplantıyla kalmayacak, bu zirve toplantısı, bir sürecin başlangıcı olacak" diyerek, Bretton Woods sisteminin değişmesi için sürecin başlayacağını, artık bu sisteme ve kurallarına güvenin kalmadığını söyledi. Brockmann, bir soru üzerine zirvede "Özel Çekme Haklarının-Special Drawing Rights (SDR)"da tartışılacağını söyledi.

Brockmann, G-20 zirvesinde dünya ekonomisine 1.1 trilyon dolarlık kaynak aktarma kararının da yetersiz olduğunu belirtti.

BM Genel Kurul Başkanı Brockmann, ABD'nin BM'deki sözkonusu zirveye hangi düzeyde katılacağı ile ilgili sorular üzerine ise bunun şu an için belli olmadığını ama ABD Başkanı Barack Obama'yı çok beğendiğini ve diyalogdan yana olan Obama'nın politikacılığının ötesinde ruhani lider özellikleri taşıdığına inandığını belirtti.

Bu arada, BM Sözcü yardımcılarından Ferhan Hak, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un Brockmann'ın G-20 zirvesi hakkındaki görüşlerini paylaşıp paylaşmadığının sorulması üzerine "Genel Sekreter Ban bu konuda farklı düşünüyor" demekle yetindi.

Nikaragua'da eski Sandinista yönetiminde 11 yıl dışişleri bakanlığı yapan 76 yaşındaki Katolik rahip D'Escoto Brockmann, özellikle eski George W. Bush yönetimine ve İsrail'e yönelik eleştirileriyle tanınıyor ve BM'de Batılı çevrelerce pek sevilmiyor.