BM'den Rusya'ya Kuzey Kore çağrısı

Birleşmiş Milletler, Rusya'dan Kuzey Kore ile imzaladığı suçluların iadesi anlaşmasını yürürlüğe koymamasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) Kuzey Kore İnsan Hakları Özel Raportörü Marzuki Darusman, Rusya hükümetine, Kuzey Kore ile bu ay imzalanan suçluların iadesi anlaşmasını yürürlüğe koymaması çağrısında bulundu.

Darusman, Kuzey Kore ile Rusya arasında 2 Şubat'ta imzalanan anlaşmanın, yasal olmayan yollardan ülkesini terk etmiş ve diğer bir ülkede kanunsuz olarak kalan kişilerin ülkelerine iade edilmesini öngördüğünü belirtti.

Rusya'nın, kasımda bu ülkeyle cezai konularda karşılıklı yardım çağrısında bulunan farklı bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Darusman, "Son imzalanan anlaşmanın kapsamı çok daha geniş olduğundan ve Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak, insan hakları ihlali riski altındaki kişilere Kuzey Kore'ye zorla geri dönüş yolunu açabileceğinden endişe ediyorum" dedi.

Darusman, Kuzey Kore'de genellikle kölelik koşulları altında çalışan işçilerin Rusya'ya kaçtığı göz önünde bulundurulmasını gerektiğini ifade ederek, anlaşmanın, kişilerin devlet destekli köleleştirilmesine yol açabileceğini yorumunu yaptı.

Marzuki Darusman, "Anlaşmanın, Kuzey Kore'nin nükleer denemeler gibi saldırgan faaliyetlerini sürdürdüğü ortamda yapıldığını da unutmamak gerekli. Bu tür faaliyetler, ülkede devam eden ağır insan hakları ihlallerine işaret eden yapıcı çabaları olumsuz etkiler. Rusya'dan, sınır dışı etmeme kuralına uymasını ve anlaşmayı uygulamaya koymamasını istiyorum" ifadelerine yer verdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin hazırladığı 2014 Kuzey Kore raporunda, Kuzey Kore'ye zorla iade edilen kişilerin işkence, keyfi gözaltı, yargısız infaz, zorla kürtaj ve cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilmişti.

BM raporlarına göre, Rusya'da yaklaşık 10 bin Kuzey Koreli işçi çalışıyor. Bu işçilerin bir bölümünün Rusya'daki oturum haklarının sona erdiği biliniyor.