BM'den tarihi karar çıktı: Filistin'e devlet statüsü

Filistin, BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Birleşmiş Milletler'den (BM) tarihi karar çıktı. Filistin, BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazandı.

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, "evet", 9 ülke "hayır" oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı. Böylece Filistin, BM sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıdı.

Filistin'e ne kazandı?

Filistin bu kararla İsrail'in işgali, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyabilecek.

Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin'in bu talebi Güvenlik Konseyi'nde engellenmiş ancak UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.

Bu sonucun ardından ABD'nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail'in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.

Filistin'in "gözlemci devlet" olarak kabul edilmesi, BM'de hukuki, siyasi ve diplomatik yetkilere sahip bir devlet olmasına imkan sağlamakla birlikte, 'üye devlet' olma başvurusunda bulunmasının yolunu da açıyor.

Amerikalı senatörlerden Filistin'e tehdit

Cumhuriyetçi Parti'den Lindsey Graham ve John Barrasso ile Demokrat Parti'den Chuck Schumer ve Bob Menendez, Filistin'in yeni statüsünü İsrail'e karşı kullanması durumunda ABD'nin mali yardımının kesilmesi ve Washington'daki temsilciliğin kapatılması için Senato'ya öneri sunacaklarını açıkladı.

Filistin, statüsünün yükselmesi durumunda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde İsrail'e karşı dava açabileceğini söylemişti.


Netanyahu'nun açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "BM'nin alacağı hiçbir karar bu topraklar üzerindeki İsrail halkıyla İsrail toprakları arasındaki 4 bin yıldır var olan bağı koparamaz" dedi.

İsrail'de protesto

İsrail'de, Filistin'in BM'de "gözlemci devlet" statüsüne yükselmek amacıyla bulunduğu başvuruya ilişkin destek ve protesto gösterileri düzenlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir