BM'den tarihi yardım çağrısı

Tarihindeki en büyük yardım çağrısında bulunan BM, gelecek yıl dünyada 57,5 milyon kişi için 16,4 milyar dolar insani yardımın öngörüldüğünü bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, afetlerden ve çatışmalardan etkilenenlere destek olmak için 2015 küresel insani yardım planını açıkladı.

Toplantıda konuşan Amos, gelecek yıl Suriye, Irak, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan başta olmak üzere 22 ülkede 57,5 milyon insana ulaşarak 16,4 milyar dolarlık yardım yapmayı planladıklarını söyledi.

BM 2015 Küresel İnsani Yardım Raporu'nda, gelecek yıl insani yardımların 2,8 milyar dolarının Suriye'de acil yardıma muhtaç 12,2 milyon insana ve 4,4 milyar dolarının komşu ülkelerdeki 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya 1,2 milyar dolarının 5 milyon Iraklıya ve 735 milyon dolarının ise 1,6 milyon Filistinliye harcanacağı bildirildi.

Komşu ülkelerdeki Suriyeliler için 4,4 milyar dolar

Raporda, 16.4 milyar dolarlık yardım çağrısı kapsamında Suriye'ye komşu ülkelerdeki 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı için de bu ülkelerin yükünü azaltmak için 4,4 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunuldu.

Geçen yıl 12,9 milyar dolarlık yardım çağrısına rağmen 9,4 milyar dolar toplandığını ifade eden Amos, "Geçen yıl Ukrayna'ya yardım çağrısı yapmamıştık. Irak için de yaptığımız yardım çağrısında bu yıl büyük bir artış oldu" dedi.

Dünya Gıda Programı'ndan geçen hafta yapılan açıklamada, bağışçıların taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle oluşan kaynak yetersizliği yüzünden Ürdün, Lübnan, Türkiye, Irak ve Mısır'daki Suriyeli mültecilere yapılan gıda yardımının askıya alındığı belirtilmişti ve aralık ayında yardımların sürdürebilmesi için 64 milyon dolarlık kaynağa ihtiyaç duyulduğuna işaret edilmişti. 

Amos, konuyla ilgili, Suriye'de aralık ayında yardımların sürdürebilmesi için 64 milyon dolarlık kaynağa ihtiyaç vardı. Yaklaşık 80 milyon dolar topladık ve aralık ayı için durumumuz iyi" bilgisini verdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise "Geçen sene Suriye için yaptığımız yardım çağrısının finansal olarak yaklaşık yarısı karşılandı" dedi.

Guterres, "Dünyada insani yardıma olan ihtiyaç artarken yardımlar aynı şekilde artmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, bağışta bulunan eli açık bir ülke olduğunu söyleyen Guterres, "Türkiye, Suriyeliler için 4.5 milyar dolardan fazla para harcadı" diye konuştu.