BM'nin Gazze raporu ay sonunda

Gazze'deki BM personeline ve tesislerine yönelik saldırılarla ilgili soruşturma raporu bu ayın sonunda BM Başkanı'na sunulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, bu ayın sonunda İsrail ile Hamas arasındaki son çatışmalar sırasında Gazze'deki BM personeline ve tesislerine yönelik saldırılarla ilgili soruşturma raporu sunulacak.

BM Sözcü Yardımcısı Marie Okabe, gazetecilerin, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Filistinli militan gruplar arasındaki son çatışmalarda işlenen "olası savaş suçları ve diğer suçlarla ilgili olarak" bir grup hukuk uzmanı ve insan hakları savunucusu tarafından Ban'a bir mektup gönderildiği yönündeki haberleri sormaları üzerine, böyle bir mektubun Ban'a ulaşmadığını söyledi.

Okabe, 27 Aralık 2008-19 Ocak 2009 tarihleri arasında Gazze'de BM tesislerine yönelik saldırılarla ilgili BM Soruşturma Komisyonu'nun, raporunu genel sekretere bu ay sonunda sunacağını ve Ban'ın da bu raporu inceledikten sonra ne gibi bir adım atacağı konusunda karar vereceğini bildirdi.

Okabe, konuyla ilgili olarak Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'nin de benzer bir soruşturma yaptığını hatırlattı.

Okabe'nin söz ettiği 4 kişilik BM Soruşturma Komisyonu, görevine 12 Şubat'ta başlamıştı. Komisyonun başında genel sekreterin eski Nepal özel temsilcisi İngiliz Ian Martin bulunuyor.