BM'ye Boko Haram'a yaptırım çağrısı

Nijeryalı insan hakları örgütü Sosyal Ekonomik Haklar ve Sorumluluk Projesi (SERAP), BM’ye Boko Haram örgütüne yaptırımlar uygulaması çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAGOS - Nijeryalı insan hakları örgütü Sosyal Ekonomik Haklar ve Sorumluluk Projesi (SERAP), BM’ye Boko Haram örgütüne yaptırımlar uygulaması çağrısında bulundu.

SERAP’ın yöneticisi Adetokunbo Abdulmumin, yaptığı açıklamada, Chibok’tan kaçırılan 200’den fazla kız öğrencinin hala kayıp olduğunu, BM Güvenlik Konseyi’nin Boko Haram’a karşı kararlı davranmasının zamanın geldiğini söyledi.

Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin 2012 tarihli, silahlı örgütlere karşı “hedeflenmiş yaptırımlar” uygulama sözünü verdiği karara atıfta bulunuldu ve “yaptırımların, suçlulara güçlü bir uyarı olacağı” ifadesi kullanıldı.

SERAP’ın açıklamasında, eylemsizliğin faturasının “çok ağır olacağı” da kaydedildi.

Bu arada Nijer Deltası’nın Kurtuluşu Hareketi (MEND) örgütü, kız öğrencilerin Boko Haram tarafından kaçırılmasıyla bağlantılı olarak Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ı kınadı.

MEND’in sözcüsü Jomo Gbomo, “Nijeryalıları sürekli olarak Goodluck Jonathan ve ülkeyi yöneten dalkavuklar konusunda uyardık” yorumunu yaptı.

Gbomo, Uluslararası Af Örgütü’nün, Nijerya hükümeti ve askerlerinin, kızlar kaçırılmadan önce bundan haberdar olduğu yönündeki iddiasının, orduda ve Jonathan hükümetindeki “beceriksizliği, yozlaşmayı ve sistematik başarısızlığı” gözler önüne serdiğini söyledi.

Örgüt ayrıca kız öğrencilerin “derhal ve güvenli bir şekilde serbest bırakılmaları” çağrısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir