BMGK, IŞİD ile uluslararası mücadele için toplandı
BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'e yönelik mücadeleye tüm BM üyesi ülkelerin destek vermesini ve örgütün finans kaynaklarının kesilmesini istedi
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik mücadeleye tüm BM üyesi ülkelerin destek vermesini ve örgütün finans kaynaklarının kesilmesini istedi.
BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'taki son gelişmeler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin başkanlık ettiği toplantıda ele alındı. Oturuma Türkiye'nin yanı sıra 40'tan fazla ülke katıldı. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ederken, bir çok ülke bakan seviyesinde temsil edildi.
Toplantının başında 15 üyenin de onayıyla kabul edilen Başkanlık Bildirisi'nde tüm BM üyesi ülkelerden Irak Hükümetine, IŞİD ile mücadelede destek verilmesi istendi.
Bölgede insanlık suçu ve savaş suçu işleyenlerin yargı önüne çıkarılması gerektiği vurgulanan bildiride IŞİD ile mücadele için grubun engellenmesi, izole edilmesi ve terör kapasitesinin ortadan kaldırılması gerektiği kaydedildi.
Bildiride, IŞİD ile mücadelede örgütün ekonomik kaynaklarının kesilmesinin önemine de değinilerek, IŞİD vasıtasıyla Irak'tan, doğrudan ya da dolaylı petrol ticaretinin de bir an önce durdurulması gerektiği belirtildi.
"Yabancı savaşçıları durdurmalıyız"
BMGK'nın eylül ayı dönem başkanlığı ABD'de olduğu için toplantıya başkanlık eden Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in eylemlerinden örnekler vererek bu eylemlerin savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini söyledi.
IŞİD'le mücadelede İran da dahil olmak üzere tüm ülkelerin oynayacağı roller olduğunu kaydeden Kerry, Fransa'nın dün akşam IŞİD hedeflerine karşı ilk hava saldırısını düzenlediğini belirterek, "Irak'ın talebiyle ve egemenliğine saygı çerçevesinde gerçekleştirilen askeri destekler IŞİD'le mücadelede temel teşkil ediyor" dedi.
Gelecek hafta BMGK'da Başkan Obama'nın yöneteceği oturumda Irak'a giderek IŞİD'e katılan savaşçılar konusunu ele alacaklarını hatırlatan Kerry, "Yabancı terör savaşçılarının IŞİD'e katılmasını durdurmalıyız. Neredeyse bu salondaki tüm ülkeler ile başka bazı ülkelerin pasaportlarını taşıyan kadın ve erkekler IŞİD'e katılıyor. Bu konuda ülkeler önemli adımlar atmaya başladı" diye konuştu.
"Bunlar ne Müslüman ne de devlet"
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Konsey'de yaptığı konuşmada, "IŞİD örgütü, ne İslamidir ne de devlettir. Onlar sadece boğaz kesen bir grup" ifadelerini kullandı.
Bu tehlikeye karşı eylemsizliğin bir seçenek olmadığını kaydeden Fabius, "Bu mücadele öncelikle Iraklıların kendisi tarafından yürütülecek. Fransa da sorumluluğunu yerine getirerek IŞİD hedeflerini vurdu" dedi.