BOE 2015 büyüme tahminini yükseltti

BOE Başkanı Carney, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bu yıl için yakın vadeli büyüme öngörüsünü yüzde 3,5'e yükselttiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, İngiltere'nin bu yıl için ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,5'e yükselterek, olası faiz artışının kademeli bir şekilde yapılacağını kaydetti. 

Londra'da, İngiltere Merkez Bankası'nda açıklanan Enflasyon Raporu öncesinde konuşan Carney, güçlü ekonomik büyümeyle İngiltere'nin kriz öncesindeki büyüme hızını yakaladığını belirterek, "Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bu yıl için yakın vadeli büyüme öngörüsünü yüzde 3,5'e yükseltti. İşsizlik oranı sert bir şekilde düşüş gösterdi ve bu yılın sonunda işsizlik oranının yüzde 6'ya gerilemesini bekliyoruz" dedi. 

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun enflasyon oranının hedeflenen yüzde 2'nin biraz altında seyretmesini beklediğini vurgulayan Carney, şöyle dedi: 

"Ekonomi normalleştikçe, Merkez Bankası, enflasyon hedefini gerçekleştirmek için faiz oranını artırma ihtiyacında olacaktır. Fakat buna ilişkin önceden belirlenmiş bir rota mevcut değil. Merkez Bankası'nın istikameti büyümeye ve enflasyon görünümünün nasıl olduğuna bağlı olacaktır. İngiltere'nin ekonomik büyümesi önünde bazı zorluklar da bulunuyor. Jeopolitik riskler yoğunlaştı ve büyümenin ılımlı olmasının beklendiği Avrupa'da yapısal düzenlemeler devam ediyor. Finansal koşulların küresel iyileşme devam ettikçe sıkılaşması olası..." 

Geçen yıl içinde İngiltere'de toplam 600 binin üzerinde istihdama katılım sağlandığını, iş gücüne katılım oranının ise son 25 yılın neredeyse en yüksek seviyesine ulaştığını dile getiren Carney, son dönemde İngiltere'de kaydedilen kazanımlara rağmen, gelir artışının işsizlik oranındaki hızlı düşüşe karşılık son derece zayıf olduğunu vurguladı. 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz artırımına ilişkin duruşunun değişmediğini belirten Carney, olası faiz artışının "Kademeli ve sınırlı" olacağının altını çizdi. 

İngiltere Merkez Bankası 2015 yılı için ekonomik büyüme tahminini ise yüzde 2,9'dan yüzde 3'e yükseltti.

Bu konularda ilginizi çekebilir