BOE, faizi 7 yıl sonra ilk kez düşürdü

İngiltere Merkez Bankası, faiz oranında 7 yıllık aranın ardından ilk kez indirime gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Merkez Bankası, (BOE) 2009 yılından bu yana ilk kez faiz indirimine gitti. BOE, piyasa beklentilerine paralel olarak faizi yüzde 0,50'den 0,25'e indirirken kararı yine beklentiler doğrultusunda 9 üyenin oy birliği ile aldı.

BOE Para Politikası Komitesi dünkü toplantısında ayrıca devlet tahvil alım programının 375 milyar GBP'den 435 milyar GBP'ye yükseltilmesine ve 10 milyar GBP tutarında şirket tahvili alınmasına kadar karar verdi. Devlet tahvili alım miktarı Kasım 2012'den bu yana ilk kez artırıldı.

Devlet tahvili alım programının 60 milyar GBP artırılması kararı 3'e karşı 6 oy ile, şirket tahvili alım kararı ise 1'e karşı 8 oyla alındı. Üyelerden Forbes her iki karara da, Weale ve McCafferty ise devlet tahvili alımının artırılmasına karşı çıktılar.

BOE, 60 milyar GBP tutarında devlet tahvili alımının 6 ay içinde, 10 milyar GBP tutarında şirket tahvili alımının 18 ayda tamamlanmasını kararlaştırdı. Finansal olmayan ve yatırım yapılabilir seviyede nota sahip şirketlerin tahvilleri alınacak.

PPK toplantısı ardından yapılan açıklamada, faiz indirimi karanının 23 Haziran'daki AB referandumu sonrasında ekonomik görünümün kayda değer şekilde zayıladığı değerlendirmesi ile alındığı belirtilirken, devlet tahvili alımında artırıma karşı çıkan üyelerin, yapılan anketlerin ekonomide zayıflığı abarttıklarını savundukları ifade edildi.

Büyüme tahminini düşürdü

BOE ayrıca 2017 ve 2018 için ekonomik büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. Büyüme tahminlerinde 1993 yılından bu yana görülen en büyük indirimi yapan BOE, 2017 için tahminini yüzde 2,3'ten 0,8'e ve 2018 için beklentisini yüzde 2,3'ten 1,8'e indirdi.

BOE, Varlık Alım Programını da sürpriz bir şekilde yükselterek 375 milyar sterlinden 435 milyar sterline çıkardı.

İngiltere Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009'da yüzde 0,5'e indirdiği faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmiyordu.

'Ek faiz indirimine gidilebilir'

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney, Para Politikası Kurulu (PPK) politika faiz kararı ve Enflasyon Raporu’nun açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Eğer önümüzdeki dönemde gelecek veriler ağustos ayı enflasyon raporu öngörüleri ile büyük oranda uyumlu şekilde gelirse, para politikası kurulu üyelerinin çoğunluğu bankanın faiz oranlarında daha fazla indirime gidilmesini bekleyebilir.” ifadesini kullandı.

Carney bankanın teşvik paketinin uzun bir süre boyunca düşünülerek ve mevcut risk analizleri yapılarak hazırlandığını belirterek, “Bugün (dün) bankanın yaptığı açıklama referanduma ortak cevabın bir unsurudur. Planımız bankalar için kredi seviyesini şimdiden artırmıştır.” ifadelerini kullandı.

Carney, “Bankamız parasal politika ve finansal istikrar hedeflerinin başarılması için gerekli tüm eylemleri uygulamaya hazırdır.” dedi.

Bankanın referandum öncesinde belirlediği risklerin mevcut durumla uyumlu olduğunu belirterek, “Erken ve kapsamlı bir şekilde harekete geçerek, Para Politikası Kurulu belirsizlikleri azaltabilir, güveni artırabilir, yavaşlamayı azaltabilir, ekonominin ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri destekleyebilir.” değerlendirmesini yaptı.

İngiltere Merkez Bankasının negatif faiz kartını oynamasına gerek görmediğini belirten Carney, bankanın başka seçeneklerinin de bulunduğunu, önümüzdeki döneme ilişkin olarak faizin alt sınırını ise yüzde sıfırın üstü olarak gördüğünü kaydetti.