BoE ve ECB'den beklenen faiz indirimleri geldi

İngiltere Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankası faizleri yarımşar puan indirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını 50 baz puan indirerek yüzde 1.5'e, İngiltere Merkez Bankası (BoE) de yarım puan düşürerek yüzde 0.5'e çekti.

ECB'nin bugünkü İcra Kurulu'nun toplantısının ardından, faiz oranlarının yüzde 2.00'den yüzde 1.50'ye indirilmesine karar verildi.

Analistlerde, ECB Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarını 50 baz puan indireceğini tahmin ediyorlardı. Banka en son Ocak ayında faiz oranlarını 50 baz puan indirmişti. Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı 2 Nisan'da yapılacak.

İngiltere'de tarihinin en düşük faiz oranı

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Komite toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, faiz oranları yüzde 1.00'den yüzde 0.50'ye çekildi. Piyasalarda da BOE'nin faizleri 50 baz puan indirmesi bekleniyordu. BOE'nin bir sonraki toplantısı 8-9 Nisan tarihlerinde yapılacak.  

İngiltere Merkez Bankası, yarım puanlık faiz indirimiyle, Avrupa'daki merkez bankaları arasında niceliksel gevşeme politikasını benimseyen ilk banka oldu.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada tüketici harcamaları, iş dünyası yatırımları görünümündeki bozulma nedeniyle radikal bir karşılığa ihtiyaç olduğu ve bu yolla enflasyonun da hedef seviye olan yüzde 2'nin çok fazla altına gerilemesinin engelleneceği ifade edildi.

MPC, bu yıl İngiltere ekonomisinin yılın ilk yarısı boyunca yıllık yüzde 4 küçülme göstereceğini öngörmüştü. Bu küçülmenin ardından ekonomide daralmanın durması ve

2010 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomide yıllık yüzde 3 büyüme yaşanacağı beklentisi dile getirilmişti.

BOE, niceliksel gevşemeyi sağlamak adına menkul kıymet piyasalarından 75 milyar sterline kadar alım yapılmasını öngören bir program açıkladı. Söz konusu miktarın her ay yapılacak olan MPC toplantısında oylanarak belirlenmesi ve alımlarda orta ve uzun vadeli enstrümanlara ağırlık verileceği belirtildi.