BOE'den İskoçya'ya "sterlinzone" ziyareti
İskoçya'nın bağımsızlık referandumu öncesinde, bağımsızlık halinde İngiliz sterlininin kullanılmaya devam etmesi için İngiltere Merkez Bankası Başkanı Marc Carney İskoçya'yı ziyaret etti
LONDRA - İskoçya'nın bu yıl yapacağı bağımsızlık referandumu öncesinde, bağımsızlık halinde İngiliz sterlininin kullanılmaya devam edileceği iddiaları gündeme geldi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Marc Carney, İskoçya'da temaslarda bulunmak için başkent Edinburg'a gitti.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney, İskoçya Kalkınma ve Ensdüstri Konseyi'ni ziyaret ederek İskoç Bölgesel Hükümeti'nin Başbakanı Alex Salmond ile görüştü.
Görüşme sonrasında İngiliz basınında, İskoç Başbakanı Salmond ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'nin, İskoçya'nın bağımsızlığı seçmesi halinde olası bir "sterlinzone" içerisinde kalınması için "teknik görüşmelerin" devam ettirilmesi konusunda mutabık kaldıkları ifade edildi.
Söz konusu haberlere göre Salmond, "İngiltere Merkez Bankası bağımsız bir kurumdur. Parti siyasetinde yer almaz. Son derece iyi görüşmelerimiz oldu. Gerekli teknik görüşmelerin devam ettirilmesinde uzlaştık. Pazarlık değil teknik görüşmelerin devam ettirilmesi" dediği aktarıldı.
İskoçya'nın bağımsızlık kararının referandumda sadece İskoç halkının seçimi ile belirleneceğini vurgulayan Salmond, "İngiltere Merkez Bankası Başkanı eğer İskoçya bağımsız olursa daha mı kötü durumda olacak yoksa daha mı iyi olacak, bunu söylemeyecek. Bu İskoçya halkın vereceği bir karar" ifadelerini kullandı.
Yakın zamanda İngiltere Hazine Bakanı Danny Alexander da mevcut analizlere göre, İskoçya ekonomisinin Birleşik Krallık'ın parçası olarak daha iyi olduğunu söylemiş, "İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılırsa uluslararası etki azalacaktır" demişti.
Açıklanan bir analiz belgesinde de İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak dünya genelindeki 267 büyükelçilikle ve 14 bin kişiyle temsil edildiğine, bağımsızlık halinde bunun mümkün olmayacağına dikkat çekilmişti. İskoç iş dünyasının ve ürünlerinin, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanlığınca desteklendiği belirtilerek, bakanlığın 100'den fazla ülkede yaklaşık 170 ofisinin bulunduğu kaydedilmişti.
Belgede ayrıca, İskoçya'nın, Birleşik Krallık'ın üye olduğu NATO, Birleşmiş Milletler ve AB gibi uluslararası kuruluşlardan faydalandığı, bağımsızlık halinde İskoçya'nın bu kurumlara yeniden üye olması gerekeceği, İskoçya'nın dünyanın gözünde tamamıyla yeni bir ülke olacağı ifade edilmişti.
Referandum 18 Eylül'de
İskoçya Bölgesel Hükümeti, bu yıl referanduma götüreceği Birleşik Krallık'tan bağımsızlıkla ilgili planını ortaya koyan raporunu geçen yıl açıklamıştı. Ayrılıkçılar ile birlik yanlıları ayrı ayrı kampanyalarına devam ediyor. Referandum 18 Eylül 2014 tarihinde yapılacak.
Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Londra ile Edinburgh önceki yıl, referandumun yapılmasıyla ilgili "Edinburgh Anlaşmasına" imza koymuştu.
İskoçya'da yapılan son kamuoyu yoklamaları, bağımsızlığı savunanların yüzde 30, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusuna "hayır" yanıtını verenlerin ise yüzde 50 civarında olduğunu ortaya koyuyor. Ancak halkın yüzde 25'ine yakınının bağımsızlığa ilişkin henüz karar vermediğine dikkat çekiliyor.