BOJ faizi değiştirmedi, büyüme öngörüsünü yukarı çekti

Japonya Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 0.0-0.1 seviyesinde bıraktı; 2010 mali yılı için büyüme beklentisini yüzde 2.1’den yüzde 3.3'e çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugün sona eren Politika Kurulu toplantısında, istikrarlı finansal piyasalar, ekonomik görünüme ilişkin büyüyen iyimserliğin etkisi ile gevşek para politikasını değiştirmeme kararı aldı.

Politika Kurulu oybirliği ile faiz oranının yüzde 0.0-0.1 seviyesinde kalmasını kararlaştırdı.

BOJ ayrıca bir önceki Politika Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamaya göre dilini bir miktar değiştirerek, daha önce 'yatay' olan ihracat tanımlamasını, 'bir miktar zayıf' olarak revize etti. BOJ, Ocak ayı raporunda ekonominin geneline ilişkin değerlendirmelerini ise değiştirmedi. BOJ, Japon ekonomisini ılımlı toparlanma işaretleri göstermeye devam ettiğini vurguladı.

Büyüme tahmini yüzde 3.3’e çıkarıldı

Öte yandan Japonya Merkez Bankası, Mart'ta sona erecek 2010 mali yılı için büyüme tahminlerini deniz aşırı talebin ekonomiyi desteklemesine bağlı olarak yükseltti. BOJ, 2010 mali yılı için büyüme beklentisini Ekim ayında yaptığı yüzde 2.1 tahmininden yüzde 3.3'e çıkardı. Japon hükümeti ise cari mali yılda yüzde 3.1 büyüme bekliyor. Banka, 2011 mali yılı için reel büyüme beklentisini yüzde 1.8'den yüzde 1.6'ya düşürürken, 2012 mali yılı için beklentisini ise yüzde 2.1'den yüzde 2.2'ye çıkardı.

Japonya Merkez Bankası ayrıca, cari mali yılda tüketici fiyatlarına ilişkin tahminini de değiştirdi. BOJ, yüzde 0.4 düşüş olan beklentisini yüzde 0.43 düşüş olarak revize etti. Ancak BOJ, tüketici fiyatlarının 1 Nisan'da başlayacak 2011 mali yılında yükseleceğini öngörüyor. Banka, Ekim ayında yüzde 0.1 olarak açıkladığı2011 mali yılı TÜFE tahminini yüzde 0.3'e çıkardı. BOJ, 2012 mali yılı için çekirdek TÜFE tahminini ise Ekim ayına göre değiştirmeyerek yüzde 0.6'a tuttu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir