BOJ para politikasını değiştirmedi

Japonya Merkez Bankası BOJ, varlık alım programının büyüklüğünü değişiklik yapmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Merkez Bankası, ekonomideki toparlanmanın gücünü koruduğunu belirterek ve enflasyon hedefinin mevcut varlık alım programının kapsamını genişletmeden yakalanabileceğine işaret etti.

Para politikasına dair kararını açıklayan BOJ enflasyon görünümü hakkında öncekilere kıyasla biraz daha olumsuz bir değerlendirme yaparak petrol fiyatlarındaki geçici düşüş nedeniyle enflasyonun zayıfladığına dikkat çekti.
              
BOJ, yılda 80 trilyon yen, yani 659 milyar dolar tutarındaki varlık alım programına devam edeceğini belirtti.
              
Toplantı ardından yapılan yazılı açıklamada, "Japonya ekonomisinin ılımlı toparlanma trendini korumaya devam etmesi beklenmektedir" denildi.
              
Merkez bankası yetkilileri daha önce basına yaptıkları açıklamalarda enflasyonun önümüzdeki aylarda durma noktasına geleceğini, ancak merkez bankasının enflasyon beklentilerinde bir bozulma görmeden para politikasında adım atmayacağını belirtmişlerdi.
              
Merkez bankası bir önceki açıklamasında "şu an için yavaşlayan" şeklinde nitelediği enflasyon hakkında bir miktar daha olumsuz bir değerlendirmede bulunarak, "enerji fiyatlarındaki gerileme nedeniyle yıllık tüketici fiyatları enflasyonunun sıfır düzeyine doğru gerileyeceğini" belirtti.
              
Japonya'da yıllık çekirdek enflasyon Ocak ayında petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak yüzde 0.2'ye gerilemiş ve BOJ'un yüzde 2 olan hedefinden uzaklaşarak varlık alım programının kapsamının genişleyebiileceği beklentilerini canlı tutmuştu.
              
Merkez bankasının açıklamasını değerlendiren Sumitomo Mitsui Asset Management kıdemli ekonomisti Hiroaki Muto, "Şu an için BOJ enflasyonun petrol piyasasındaki arz yönlü sorunlardan dolayı yavaşladığına dikkat çekmeye devam edebilir. Hisse senedi piyasasının iyi seyrettiği göz önüne alındığında para politikasında şu an için gevşeme beklenmemeli" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir