BOJ'dan piyasaları şaşırtan hamle

BOJ varlık alım programı kapsamındaki menkul kıymetlerin sayısını artırırken devlet tahvilleri için vadeyi 2016 yılından geçerli olmak üzere uzattı. Analistler BOJ'dan parasal gevşeme hamlesi beklemiyordu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Merkez Bankası (BOJ) varlık alım programı kapsamında aldığı menkul kıymetlerin kapsamını genişletti, ancak program vasıtasıyla ekonomide yaratmaya çalıştığı para miktarında değişiklik yapmadı.

BOJ bugün yaptığı toplantıda parasal teşvik programı çerçevesinde para tabanı hedefini değiştirmedi. Ancak banka, satın alacağı varlık çeşitlerini artırdı, daha uzun vadeli tahvilleri hedefleyeceğini ve riskli varlık alımlarının artıracağını bildirdi. BOJ satın alma kararlarını ek parasal gevşeme olarak tanımladı.

Tahvillerde vade 12 yıla çıktı

Borsa yatırım fonları alımı için yeni bir program oluşturan BOJ, satın aldığı devlet tahvilerinin vadesini gelecek yıldan başlayarak 12 yıla çıkaracağını belirtti. BOJ yaptığı açıklamada, yeni tedbirlerin mevcut parasal genişleme programının etkilerii tamamlayıcı nitelikte olduklarını vurguladı. 

Japonya Merkez Bankası, devlet tahvilil alımlarında vadenin uzatılması kararını 3'e karşı 6 oyla aldı. Üyelerden Sato, Kiuchi ve Ishira karara karşı çıktı.

Tahvili alımı 120 trilyon yene yükselecek

Japonya Merkez Barnkası, gelecek yıl da parasal tabanın bu yıl olduğu gibi 80 trilyon yen artırılmasına karar verirken, satın alacağı Japon devlet tahvilleri için vadeyi 2016 yılından geçerli olmak üzere uzattı. Bu yılın sonuna kadar 7-10 yıl aralığında vadele devlet tahvillerini almaya devam edecek olan BOJ, gelecek yıl ise 7-12 yıl vadeli tahvilleri satın alacak. 

BOJ'un Japon devlet tahvili alımının 2016'da Banka'nın elindeki devlet tahvillerinden elde ettiği gelirin yeniden yatırıma yönlendirilmesine bağlı olarak 2015 yılındaki 110 trilyon yenden 120 trilyon yen seviyeye çıkacağı da belirtildi. 

BOJ ayrıca borsa yatırım fonu (ETF) alımı için yeni bir program oluştundu ve kredi destek programının 1 yıl daha devam etmesi kararı aldı. Japonya Merkez Bankası ayrıca, repo dealerlarına menkul kıymet kredi kolaylığı programı çerçevesinde aynı Japon devlet tahvilini 15 gün yerine 50 iş günü süreyle borçlanma imkanı tanıdı. 

300 milyar yenlik ek ETF alım programı 

Japonya Merkez Bankası'nın uygulanan parasal genişleme politikasının etkilerinin artırılması için aldığı tedbirler arasında yer alan yeni borsa yatırım fonu (ETF) alım düzenlemesi n isan ayında uygulamaya girecek. 

BOJ yeni düzenleme çerçevesinde hali hazırda yılda 3 trilyon yen civarında olan ETF alım programına ek olarak 300 milyar yen tutarında ETF alımı gerçekleştirilecek.

Yaptığı açıklamada ETF alım progamını fiziki ve beşeri sermayeye proaktif şekilde yatırım yapan yirketlerin hisse senetlerini almak için kullanacağını belirten BOJ, programın amacının finansal kurumlardan 2002 yılında aldığı hisse senetlerinin satışının piyasaya olası etkilerini dengelemek olduğunu da vurguladı. 

BOJ, 2002'de aldığı hisseleri yıllık 300 milyar yen tutarında olmak üzere 10 yıllık süreçte satmayı planladığını da belirtti. (Ajanslar)