Bombardier Türkiye'deki tren ihalelerini bekliyor
Bombardier'in CEO'su Troger, " Türkiye dünyadaki en önemli demiryolu pazarlarından biri. Hükümetin 2023'e kadar 45 milyar dolarlık yatırım taahhüdü, bu önemi daha da artırıyor. Güçlü bir ortakla Türkiye'de hızlı tren üretmek istiyoruz" dedi.
Dünyanın en büyük demiryolu şirketlerinden Kanada menşeli Bombardier, Türkiye'deki hızlı tren, metro ve tramvay ihalelerine odaklandı.
Şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Laurent Troger, "Türkiye dünyanın en önemli demiryolu pazarlarından biri. Güçlü bir ortakla Türkiye'de hızlı tren üretmek istiyoruz" dedi.
Troger, şirketin Avrupa'daki merkezi Berlin ofisinde yaptığı açıklamada, Bombardier'in 1986'dan bu yana Türkiye'ye 111 hafif raylı, 88 tramvay ve 248 metro aracı teslim ettiğini kaydetti.
İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana ve Bursa'nın toplu taşımasında Bombardier'in önemli rol oynadığına dikkati çeken Troger, "Ortadoğu ile Avrupa'yı birleştiren Türkiye, dünyanın en önemli demiryolu pazarlarından biri. Modernizasyon süreci çok hızlı yürüyor ve hükümetin 2023 yılına kadar 45 milyar dolarlık ulaştırma yatırımı taahhüdü, Türkiye'yi daha da önemli hale getiriyor" diye konuştu. Laurent Troger, 2023 yılına kadar 6 bin 792 kilometrelik hızlı tren, 4 bin 707 kilometrelik de yeni konvansiyonel hat planlandığını hatırlattı.
Dünyada en büyük ürün portföyüne sahip demiryolu şirketi olduklarını vurgulayan Troger, "Türkiye demiryolu sektöründe kesinlikle anahtar oyuncu olmak istiyoruz. Hızlı tren alanında mutlaka damgamızı vurmak ve yerli sanayi ile işbirliğimizi artırarak Türkiye pazarını teknoloji odaklı ve yenilikçi bir hale dönüştürmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Troger, Türkiye'de büyük bir ihaleyi kazanmalarının Türk ortaklarına ve müşterilerine yenilikçi bir teknoloji ve derinlikli bir bilgi transferi yapmalarını sağlayacağına işaret etti.
Hızlı tren ihalelerinde yüzde 51 yerli üretim şartı konulacağının açıklandığını ve buna tam olarak uyacaklarını söyleyen Troger, güçlü bir yerli ortakla hareket edeceklerini vurguladı. Troger, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halihazırda Türkiye'ye yerli çalışanlarımız mevcut. Ancak eğer hızlı tren ihalelerinden birisini kazanırsak, mutlaka çok daha fazla sayıda Türk çalışanımız olacak. Biz bu noktada kaliteye de çok önem veriyoruz. Heyecan verici ve teknoloji merkezli bir endüstride kapsamlı eğitimler taahhüt ediyoruz."
Troger, güçlü bir Türk ortakla Türkiye'de üretim ve bakım yapacakları konusunda hiçbir şüpheye yer olmadığını belirtti.
Bombardier'in Türkiye'deki ilk metro sistemi olan Ankara metrosunu inşa ettiğini, İstanbul'da yüksek teknoloji ürünü 55 tramvayın milyonlarca kullanıcının takdirini topladığını anlatan Laurent Troger, İzmir'in prestijli hafif raylı sisteminde de şirketlerinin imzasının bulunduğunu ve bu projenin genişletilmesi için talep ve planların mevcut olduğunu dile getirdi. Troger, "Sadece İstanbul'a 2018 itibarıyla 118 kilometre ve 2023 itibarıyla 276 kilometre hat eklenmesi planlanıyor" dedi.
Bombardier, dünya çapında 38 bin çalışana ve halen işletmede bulunan 100 binden fazla demiryolu aracı ile sektörün en büyük firmalarından birisi olma özelliğine sahip.