Borçlu şirketlerin kredi sağlığı 2009'dan beri en kötü seviyede

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, borçlu şirketlerin kredi sağlığının küresel ekonomik krizden bu yana en kötü seviyede olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uzmanlar dünya genelinde borçlu şirketlerin sağlığının 2009 finansal krizinden bu yana en kötü seviyeye geldiği konusunda uyarıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un salı günü yayınlamış olduğu rapora göre borçlu şirketlerin kredi sağlığı gittikçe kötüleşiyor ve 2009 krizinden bu yana en kötü seviyeye geldi. Küresel hisse piyasalarının 2016’ya çok kötü bir başlangıç yapmasının ardından gelen değerlendirme, küresel ekonomi genelinde borçlu şirketlerin de sağlığının 2009’dan bu yana en yüksek hızda bozulduğuna dikkat çekiyor. 

Kötüleşenlerin sayısı iyileşenlerin üç katına geldi 

S&P’ye göre kredi notu kötüleşme riski taşıyan şirketlerin sayısı, kredi notu iyileşme ihtimali olanların üç katı seviyesinde. S&P bir şirketin finansal sağlığına dair değerlendirmesinde bir değişiklik yapmadan önce ‘izlemeye’ alıyor. Ve bu izlenen şirketlerin sadece yüzde 6’sının pozitif izlemede olduğu, şirketlerin yüzde 17’sinin ise görünümlerinin kötüleştiği belirtiliyor. Bu da S&P’nin küresel finansal krizden bu yana değerlendirdiği şirketler genelinde pozitif ve negatif izleme arasında gelinmiş en büyük fark. Öte yandan sorunlu şirketlerin büyük bir çoğunluğunun petrol, gaz, metal ve madencilik sektörlerinde yer aldığına vurgu yapılıyor. 

İş dünyasında güven artmadıkça düzelmez 

S&P Ratings Europe kurumsal araştırmalar direktörü Paul Watters “Tahteravallide oturmuş gibiyiz ve dünyanın geri kalanında gittikçe daha fazla insan yerlerinden oluyorken, işdünyasında güven ne kadar iyileşebilir bilmiyoruz” diye konuştu. Morgan Stanley kredi stratejisti Srikanth Sankaran ise kredi kaliyesinin en önemli gösterge olmadığını fakat pazarın neyi fiyatladığına dair iyi bir işaret olduğunu vurguluyor. Sankaran “Ben daha çok makro konuların nasıl sonuçlanacağına odaklanılması gerektiğini düşünüyorum” diye aktardı.

Yeni düzenleme borç hanesine 3 trilyon dolar ekleyecek

Dünya çapında tüm halka açık şirketleri etkileyecek olan yeni bir finansal raporlama standardı, şirket bilançolarına toplam 3 trilyon dolar leasing borcu ekleyecek. ABD’li ve uluslararası düzenleyicilerin leasingle ilgili getirdiği yeni bir düzenleme şirketlerin leasing yükümlülüklerini de bilançolara koyma zorunluluğu getiriyor. Özellikle havayolları ve perakende şirketlerin ve otellerin bilançolarındaki borçlanmanın net borçlarının bu düzenleme ile artacağı küresel çapta her iki halka açık şirketten birinin etkileneceği belirtiliyor.