Borsa, yurtdışı etkisinde yükseldi

Yurtdışı piyasalardaki olumlu görünüm, IMF ile yapılacak olası anlaşmaya ilişkin beklentiler ve hükümetin piyasaları canlandırmak için attığı adımlar endeksleri yükseltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yurtdışı piyasalardaki olumlu görünüm, IMF ile yapılacak olası anlaşmaya ilişkin beklentiler ve hükümetin piyasaları canlandırmak için attığı adımlar ile hızlı bir yükseliş hareketi gerçekleştirdi.

İlk seansta 23000 seviyesinin üzerine çıkarak, seansı 23191.09 puandan, yüzde 5.58 oranında artışla tamamlayan Bileşik Endeks ikinci yarıda hızlı yükseliş hareketine devam etti. En yüksek 24259 puanı gören Ulusal 100 Endeksi, günü yüzde 9.88 oranında, 2171.06 puan artışla, 24137.02 puandan kapattı.

İşlem hacmi birinci seansta 707.236.825 YTL, ikinci seansta  1.011.497.013 YTL olurken, toplam işlem hacmi 1.718.733.838 YTL olarak gerçekleşti.

Cuma günü ABD borsaları, Barack Obama'nın, Hazine Bakanlığı görevine New York Merkez Bankası Başkanı Timothy Geithner'i atayacağı ve iddialı bir ekonomik paket üzerinde çalıştıkları haberlerinin olumlu etkisi ile günü önemli bir yükselişle kapattı.

ABD hükümet yetkililerinin Citigroup ile anlaşmanın sağlandığını açıklamasının vadeli ABD endeks kontratlarına ve Avrupa borsalarına  olumlu yansıması, yurtiçinde de IMF ile anlaşma imzalanacağına yönelik beklentiler ve hükümet tarafından atılacak olumlu adımlar İMKB'de hızlı yükseliş hareketine neden oldu.

Bugün ABD'de TSİ 17:00'de açıklanacak ikinci el ev satışları rakamları takip edilirken, ABD'de Barack Obama'nın ekonomi ekibine yönelik açıklamaları izlendi.

Bu hafta ABD'de yarın açıklanacak üçüncü çeyrek büyüme revizyonu ile tüketici güven endeksi ve Çarşamba günü gelecek dayanıklı mal siparişleri ile yeni ev satışları verisi piyasalar açısından önemli bulunuyor.

Yurtiçinde IMF yapılacak olası Stand-by anlaşmasına ilişkin haberler ve beklentiler izleniyor.

Döviz piyasalarında Dolar 1.6025 YTL seviyesinde, faiz ise 21.91 ile dünün altında seyretti.