Borsası iflas etti ama Bitcoin'den 'yıkılmadım ayaktayım' mesajı geldi

En büyük borsası Mt. Gox'un iflasının ardından Bitcoin, zayıflayarak da olsa yoluna devam ediyor. Bitcoin borsası Koinim.com'un kurucusu Çağatay Yüksel, sanal paranın türevlerinin oluştuğunu ve bunlardan birinde büyük bir patlama olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Geçtiğimiz günlerde sanal paranın en büyük oyuncusu Mt. Gox'un iflası, 'Acaba bitcoin'in sonu mu geldi?' sorusunu akıllara getirdi. Ancak sektör oyuncularına göre, sanal para olarak tabir edilen ve geleceğin ödeme aracı olarak görülen Bitcoin yara aldı fakat yıkılmadı.

Dünyanın en büyük Bitcoin borsası olarak bilinen Mt. Gox, önce internet sitesini kapatmış, ardından Twitter hesabını temizlemiş ve son olarak da geçtiğimiz günlerde ifl asını istemişti. Dünyada Mt. Gox gibi yüzlerce şirket var. Türkiye ve Kıbrıs üzerinden de Bitcoin alım satımı gerçekleştiriliyor. Bu borsalardan biri olan Koinim.com'un Kurucusu Ali Çağatay Yüksel, yaşanan gelişmeler nedeniyle Bitcoin'e güvenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sarsıldığını, ancak tamamen sonunun gelmesi gibi bir şeyin mümkün olmadığını dile getirdi. Bitcoin fiyatları geçtiğimiz yılın başında 60 dolar civarındayken, kasım 2013'te 1.200 doları aştı. Bu Bitcoin fiyatlarının ulaştığı en yüksek seviyeydi ancak sonrasında düşüş trendine giren fiyatlar, Mt. Gox iflasının da etkisiyle 560 dolar civarına geriledi.

ABD'de regülasyon çalışmaları yapılıyor

Çağatay Yüksel, Mt. Gox'un batışının sebebinin, güvenlik açığı olduğunu söyledi. Yüksel, "Mt. Gox en büyük oyuncuydu. Amatör olarak başladığı piyasada hızla büyüdü ancak bu büyümeyi kadıramayan şirket, oyundan çekilmek zorunda kaldı. Güvenlik açığı fazlaydı. Ama Bitcoin aynen duruyor, yeni teknolojiler üretilmeye, yatırımlar yapılmaya devam ediyor. Hatta ABD'de konuyla alakalı gerülasyonlar görüşülüyor" dedi.

Bu süreçte Bitcoin'in yara aldığını dile getiren Yüksel, kısa vadede insanların Bitcoin'e güvenin azaldığını fakat uzun vadede daha profesyonel oyuncuların sektörde kalmasının sağlanması nedeniyle gelişmelerin aslında olumlu olduğunu vurguladı.

Türkiye'de Bitcoin ile ilgili düzenleme olmadığından alış-verişin devam ettiğini dile getiren Yüksel, Koinim.com olarak mevcut saldırılardan ders alarak sistemlerini kontrol ettiklerini ve yollarına devam ettiklerini dile getirdi. Mt. Gox ifl ası öncesinde Türkiye piyasasında günlük Bitcoin hacmi 200- 300 civarındayken şimdi 30-40'lara gerilemiş vaziyette. Azalan hacmin fiyatların da gerilemesine yol açtığına dikkat çeken Yüksel, diğer taraftan dünyada yıl sonu için Bitcoin fiyatının 10 bin dolara kadar yükseleceğine dair öngörüler olduğunu aktardı. Yüksel ise daha iyimser bir yaklaşımla 3 bin dolar tahminin de bulundu.

Arka arkaya ATM açılıyor

Yaşanan gelişmelerin, dünyayı bu konuda regülasyonlara mecbur kılacağını belirten Yüksel, şöyle devam etti: "ABD'de çalışmalar sürüyor. Yakın zamanda bir senatör Fed'e çağrı yaparak 'Bitcoin'i yasakla' dedi ancak bir başka senatör ise alaycı bir tutumla ona 'o zaman doları da yasaklayın' cevabını verdi. Bitcoin bir gerçek ve ABD'de hava bu konuda oldukça olumlu. Yeni bir teknoloji ve bunun gelişmesine izin vermek lazım. Pozitif tarafl arına odaklanmamız lazım diye düşünüyorlar. Önümüzdeki aylarda bu konuda güzel gelişmeler olacağını düşünüyorum. Piyasa böylece daha da büyüyecektir."

Kanada'dan Avrupa'ya birçok Bitcoin ATM'sinin devreye girdiğini hatırlatan Yüksel, ancak Bitcoin'i geleceğin parası olarak göstermek için erken olduğunu dile getirdi. Yüksel, "Bu yeni bir teknolojinin ilk adımı. İnternet hayatımızda daha çok yer kapladığında Bitcoin de türevleri de paranın yerini alabilir" dedi. Bitcoin türevleri arasında şu an en bilineni ise Litecoin. Litecoin'in doğrulama süresinin çok kısa olması nedeniyle Bitcoin'in en güçlü alternatifl erinden biri olduğunu belirten Yüksel, bu nedenle Türkiye'de şu an çok fazla Litecoin madencisinin bulunduğunu söyledi.

Bitcoin nedir?

Herhangi bir merkez bankası ya da resmi bir kuruluşla ilişiği olmayan elektronik para birimi olan Bitcoin (BTC) ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto olan Bitcoin, diğer paraların tersine sonsuz değil, 21 milyonla sınırlı. Şu an dolaşımdaki Bitcoin adedi 12 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde toplam piyasa hacmi de 6.7 milyar dolar civarında. Bitcoin almak istenildiğinde hesaba havale ya da EFT yoluyla Türk Lirası yatırılıyor. Almak istenilen fiyattan ya da piyasa fiyatından alış emri giriliyor. Emir gerçekleştiğinde Bitcoinler hesaba geçiyor. Satmak için ise oluşturulan adrese Bitcoin yollayarak hesaba yükleme yapılıyor. Satış emri gerçekleştikten sonra karşılığı hesaba TL olarak geçiyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir