Bosch'un ABS fren sistemine ödül

Bosch'un yeni geliştirdiği motosiklet ABS fren sistemi, Sarı Melek Ödülü'nü üçüncü kez aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Bosch, yeni geliştirdiği motosiklet ABS fren sistemi ile Alman Otomobil Derneği ADAC tarafından "Gelber Engel- Sarı Melek" ile ödüllendirildi.

Konuya ilişkin açıklamada, Bosch'un, geliştirdiği yeni fren sisteminin yol güvenliğine etkisi sebebiyle "Yenilikçilik ve Çevre" kategorisinde Sarı Melek ödülüne değer görüldüğü belirtildi.

Bosch'un, 2005'ten bu yana her yıl verilen ve yenilikçilik alanında en saygın ödüllerden biri olan Sarı Melek ödülünü üçüncü kez aldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bosch 1994 yılından bu yana motosikletler için fren kontrol sistemleri üretiyor. Bugüne kadar üretilen tüm ABS sistemleri binek otomobili teknolojisini temel aldı. Ancak Japonya'da bulunan Bosch yeterlilik merkezindeki mühendisler motosikletlere yönelik yeni bir ABS jenerasyonu tasarımı üzerinde çalıştılar. Çalışmalar sonucunda, küçültülmüş hacmi ve sadece 0,7 kilogram ağırlığı ile daha önceki modellerin yarı ebat ve ağırlığına sahip 'ABS 9 base'i geliştirdiler. Aynı zamanda uygun maliyetli bir tasarıma sahip olan ABS 9 base, hidrolik fren sistemlerine sahip tüm motosikletlere uygulanabiliyor. Yeni Bosch modüler jenerasyonunun bir parçası olan Motosiklet ABS fren sistemi 'ABS 9 base'in ilk örneğinin seri üretimine Kasım 2009'da başlandı."

ABS fren sistemi ölüm oranını yüzde 12 azaltıyor

Almanya'daki trafik kazaları incelendiğinde binek otomobillerden kaynaklanan ölümlü kazaların oranının 1970'ten bu yana yüzde 80 azalmasına rağmen motosikletçilerin yollarda ölüm oranının neredeyse hiç değişmediğinin görüldüğü vurgulanan açıklamada, kazalar kat edilen aynı mesafe bazında değerlendirildiğinde, motosikletlerin ölümlü kazaya neden olma oranının binek arabalara göre 20 kat daha fazla olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Uzmanların kilitlenmeyen fren sistemini güvenlik alanında önemli bir aşama olarak değerlendirdiği dile getirilen açıklamada, 2008 yılında Alman Federal Otoyol Araştırma Enstitüsü (BAST) tarafından yayınlanan bir çalışmanın, tüm motosikletlerin ABS sistemine sahip olması durumunda ölüm oranının yüzde 12 daha az olacağını gösterdiği belirtildi.

Bu aktif güvenlik sisteminin motosikletçilerin kritik durumlarda araçlarının tekerlekleri kilitlenmeden ve düşme korkusuna kapılmadan güvenli bir şekilde fren yapmalarına olanak sağladığı kaydedilen açıklamada, "Aynı zamanda fren mesafesinin de ciddi anlamda azaldığı görülüyor. Şu ana kadar Avrupa'da üretilen her yeni 10 motosikletten sadece biri bu sisteme sahipken dünya çapında bunun oranı ise 100 motosikletten biridir. Buna karşılık tüm dünyadaki binek arabalarda bu oran şu anda yüzde seksene ulaşmıştır" ifadesine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir