'Bosna Kasabı'na müebbet hapis cezası

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç'in Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'da işlenen suçlardan sorumlu olduğuna hükmetti. Mahkeme, Mladiç'e soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlalden müebbet hapis cezası verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler'e bağlı Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, 1992-95 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'da soykırım yapıldığına ve "Bosna Kasabı" olarak anılan eski Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç'in, 1995'teki Srebrenitsa katliamıyla soykırıma 'katkıda' bulunduğuna hükmetti.

Mahkeme, Mladiç'i soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlalden müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Hakimlere bağırınca salondan çıkartıldı

Öte yandan, sağlığının kötüye gittiği gerekçesiyle hükmün açıklanmasının ertelenmesini isteyen Mladiç, hakimlere bağırınca salondan çıkartıldı. 

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz, Mladiç hakkında verilen müebbet hapis cezasına ilişkin açıklamasında, "Bazıları bu kararın tüm Sırp halkına karşı bir karar olduğunu düşünebilir ama bunu ofisim kesinlikle kabul etmiyor. Bu karar sadece Mladiç'in işlediği suçlar için verilmiş karardır" dedi.

2012'de yargılanmasına başlanan Ratko Mladiç, Srebrenitsa'da 8 bin kadar erkek ve çocuğun katledilmesi dahil birçok savaş suçu işlemekle suçlanıyordu. 74 yaşındaki Mladiç ise suçlamaları reddediyor.