Bozuk roket Cumhurbaşkanı'nın önünde patladı

Bulgaristan'da bozuk olduğu belirlenen bir uçaksavar roketi, düzenlenen bir askeri tatbikat sırasında, protokolün önünde fırlatıldığı sırada patladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SOFYA - Bulgaristan'ın doğusundaki Şabla Poligonunda düzenlenen bir askeri tatbikat sırasında, bozuk olduğu belirlenen bir uçaksavar roketi, aralarında Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un da bulunduğu protokolün önünde fırlatıldığı sırada patladı.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT), Rus yapımı KUB tipi 24 kilometre menzilli roketin motorunun arızalandığını ve protokol locasına 500 metre uzaklıkta havada parçalandığını duyurdu.

Roketin patlaması, tatbikatı izleyenler arasında büyük paniğe neden oldu. Roketin patlamayan başlığının ise denize düştüğü açıklandı. Savunma Bakanlığı yetkilileri, roketin başlığının özel teçhizatla denizden çıkarılarak imha edileceğini açıkladı.

Tatbikatı izleyen Savunma Bakanı Nikolay Mladenov, "Bulgar ordusunun yaptığı en önemli tatbikatlarından birinde böyle bir olayın meydana gelmesi hoş değil. Kaza, orduda halen bozuk eski teçhizat kullanıldığını gösteriyor" diye konuştu.

Bulgar ordusunun 1985 yılında aldığı KUB roket sisteminin teknolojik ömrünün 25 yıl olduğu öğrenildi. NATO'nun eski Yugoslavya'ya yönelik operasyonu sırasında KUB roketiyle "Stelt" tipi bir bombardıman uçağı düşürülmüştü.