BP, tedbirsiz olduğunu itiraf etti

Fitch ve Moody's, petrol devinin notlarını birer basamak düşürüp, negatif izlemeye aldılar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'nde petrol platformunun batması gibi bir soruna yeterince hazır olmadıklarını itiraf etti. Bu arada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, BP'nin notunu bir basamak düşürdü.

BP Genel Müdürü Tony M. Hayward, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, sorunla mücadele için gerekli teçhizata sahip olmadıklarını bildirdi.Platformdan sızan petrolün kıyıları çok fazla kirletmesinin engellenmesi konusunda başarılı olduklarını ifade eden Hayward, sızıntı ihtimaline karşı hazırlıklarının olmaması konusunda şirkete haklı eleştiriler yapıldığını da söyledi.

Hayward, platformda patlama meydana gelme ihtimalinin milyonda bir olduğunu ancak bu riskin milyarda ya da katrilyonda bire indirilmesi gerektiğini belirtti.

BP'nin anlaşmalı olduğu "Deepwater Horizon" şirketine ait platformun yangın ve patlamanın ardından battığı 28 Nisandaki kaza, en büyük çevre felaketine yol açtı. Kuyunun tıkanarak "öldürülmesinin" amaçlandığı son yöntem de başarısızlıkla sonuçlandı. Yetkililer, şimdi de dipteki bir boruyu robot denizaltılarla kesip kapatmak için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Fitch ve Moody's notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's, tesislerinden Meksika Körfezi'ne yaşanan sızıntının maliyetleri ve şirkete etkisi nedeniyle BP'nin notlarını düşürdüler.

Fitch, BP PLC'nin notunu AA+ düzeyinden AA'ya çekti. Not ayrıca olası yeni indirim için negatif izlemeye alındı. Kuruluşun açıklamasında not indirimine gerekçe olarak BP'nin tesislerinden Meksika Körfezi'ne sızan petrolün, şirketin mali profiline ve işlerine yapacağı etki gösterildi.

İlerleyen saatlerinde BP için bir kötü haber de Moody's'den geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu, şirketin notunu Aa1 seviyesinden Aa2'ye düşürdü.

Kuruluş ayrıca şirketin uzun vadeli notlarını olası yeni indirimler için negatif izlemeye aldı, şirketin kısa vadeli notu ise P-1 olarak teyit edildi. Moody's, not indirimi kararına gerekçe olarak BP'nin tesislerinden Meksika Körfezi'ne yaşanan sızıntının maliyetlerini ve şirkete etkisini gösterdi.

BP'nin hisse senetleri, patlamanın meydana geldiği 20 Nisan'dan bu yana piyasalarda yüzde 34 civarında değer kaybetti. Firmanın piyasa değerindeki kayıp, 58 milyar doları geçti.

Bu konularda ilginizi çekebilir