BP'nin kuyu kapatma operasyonu başarılı oldu

Kirliliğinin kaynağı olan petrol kuyusunu tamamen kapatma operasyonunun 33-61 saat sürmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HOUSTON- İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'ndeki Amerikan tarihinin en büyük petrol kirliliğinin kaynağı olan petrol kuyusunu tamamen kapatma operasyonu başarılı oldu.

BP'den yapılan açıklamada, "Arzu edilen amaca" ulaşıldığı bildirdi.

BP, mühendislerin kuyuya sekiz saat boyunca çamur bastığını kaydederek, basıncın sabit olup olmadığını anlamak için kuyunun gözetim altında tutulduğunu, bu denetim süresinde gözlenecek sonuçlara göre yeniden çamur basma işleminin gerekli olup olmayacağının belli olacağını kaydetti.

Kuyuyu tecrit etmeyi amaçlayan bu operasyonun, sızıntı yapan kuyunun yanındaki tahliye kuyularının faaliyete geçirilmesini sağlayacağı kaydedildi.

Operasyonun 33-61 saat sürmesi bekleniyor.

İkinci kuyu açılıyor

Kuyu üzerinde yapılan testlerden olumlu sonuç alınırsa kuyu ağzına yavaş yavaş, petrol benzeri, ağır kıvamda, çamur ve çimentodan oluşan akışkan madde pompalanacak. Bu işlem bugün başlayacak ve perşembe gününe kadar devam edecek. Yapılmakta olan test çalışması, akışkan malzemenin kuyuya basılmaya başlanıp başlanamayacağının ölçülmesini sağlayacak.  

Kuyunun basıncının, dolayısıyla dışarıya petrol püskürtme gücünün azalmasını sağlayacak olan ikinci bir kuyunun açılması çalışmaları da sürüyor. Bu çalışmanın da ay sonunda tamamlanması bekleniyor.