Brezilya, arabulucuk görevini bıraktı

Amorim, "İran'la tekrar müzakere etmemiz gerekirse, hala faydalı olabiliriz. Ama gerekli olmadıkça proaktif bir şekilde hareket etmeyeceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, "Brezilya'nın İran'ın nükleer programı konusunda arabuluculuk rolüne son vereceğini" yazdı.

Gazetenin Washington ve Sao Paulo muhabirlerinin kaleme aldığı haberde, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim'in sözlerine de yer verildi. Amorim, "ABD'nin Türkiye ve Brezilya'nın İran ile imzaladığı uranyum takası anlaşmasını reddetmesinin ardından, ülkesinin İran'ın nükleer programına ilişkin ihtilafta artık rol oynamak istemediğini" söyledi.

"Herkesin işe yarayacağını söylediği şeyleri yaptık, ama elimiz yandı" diyen Amorim, "sonunda bazı insanların 'Evet'i yanıt olarak kabul etmediklerini anladıklarını" ifade etti.

Brezilya Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tekrar müzakere etmemiz gerekirse, hala faydalı olabiliriz... Ama gerekli olmadıkça yeniden proaktif bir şekilde hareket etmeyeceğiz. Bir çözüm bulmak için bu işe dahil olduk ve bu konuda da gayret gösterdik. Ve sonra çözüm ürettiğimizde, bunun hiçbir sonucu olmadı. Anlaşmanın yapıldığı gün, anlaşma analiz bile edilmeden önce hemen verilen cevap, yaptırımlar için BM kararı çıkarılması isteği oldu."

Gazetenin görüşüne yer verdiği üst düzeydeki bir Amerikalı yetkili, "Brezilya'nın müzakerelerde artık kendini ön planda tutmama kararından memnuniyet duyduklarını" söyledi. Amerikalı yetkili, "Brezilya ve Türkiye'yi arabulucu olacak konumda görmüyorum. İran'a yönelik yaptırımlara 'Hayır' oyu verdiler, tarafsız değiller" diye konuştu.

Türkiye, Brezilya ve İran arasında geçen ay İran'ın uranyum takasına ilişkin bir anlaşma imzalanmıştı. Bu ay başında ise BM Güvenlik Konseyinde, İran'a nükleer programı nedeniyle yeni ve sıkı yaptırımlar getiren karar tasarısı kabul edilmişti. Tasarıya, Türkiye ve Brezilya "Hayır" oyu vermişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir