Brezilya, BRICS'le ortak hareket edecek
Brezilya Dünya Bankası başkanlığı için destekleyecekleri aday konusunda BRICS'le ortak hareket edecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRASILIA - Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, Dünya Bankası başkanlığı için destekleyecekleri adaya Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ile birlikte karar vereceklerini söyledi.
Mantega, ABD'nin Dünya Bankası Başkan adayı Jim Yong Kim ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Dünya Bankası'nda gelişmekte olan ülkelere daha fazla temsil hakkı verilmesi hususunda reforma ihtiyaç olduğunu belirterek, bundan sonra Dünya Bankası'nın başına geçecek kişinin milliyetinden çok bu görevi hak ettiği için seçilmesi gerektiğini vurguladı.
"Milliyeti önemli değil ancak nitelikli olmalı. Gelişmekte olan ülkelere daha fazla temsil, kota ve oy hattı verilmesi yönünde Dünya Bankası'nda reform yapma taahhüdünde bulunmalı" diyen Mantega, ABD'nin adayı Jim Yong Kim'in mükemmel bir öz geçmişi bulunduğunu ve yoksul ülkelerin sorunları konusunda tecrübeli vurguladı.
Mangtega, ancak Brezilya'nın diğer adaylarla henüz görüşmediğini, bu nedenle hangi adayı destekleyeceği konusunda bir karara varmadığına dikkati çekerek, destekleyecekleri adaya ilişkin Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleriyle ortak hareket etmek için çalıştıklarını ifade etti.
ABD yönetiminin Dünya Bankası başkanlığı için aday gösterdiği Jim Yong Kim, Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala ve eski Kolombiya Maliye Bakanı Jose Antonio Ocampo ile yarışacak.
Dünya Bankası Başkanı Zoellick, 16 Şubat'ta 5 yıllık görev süresinin dolacağı 30 Haziran'da görevini bırakacağını açıklamıştı.
Dünya Bankası'nın 25 üyeli yönetim kurulu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yapılacağı 20-22 Nisan'a kadar başkan seçimini tamamlamayı hedefliyor.
Yoksullukla mücadele ve kalkınmayı destekleme üzerine odaklanan 187 üyeli Dünya Bankası'na, 1944'te kurulmasından bu yana Amerikalılar başkanlık etti. Dünya Bankası'nın kardeş kuruluşu Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) başkanları da her zaman Avrupalı oldu.
Gelişmekte olan ülkeler bu geleneğini kırmaya çalışsalar da ABD'nin Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nda en büyük oy hakkına sahip olması, kimin başkan olacağına karar vermede önemli avantaj sağlıyor.