Brezilya MB politika faizini tuttu

Brezilya MB politika faizini yüzde 11'de tuttu, bir sonraki adım hakkında ipucu vermedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRASILIA  - Brezilya Merkez Bankası, politika faizini art arda ikinci defa yüzde 11'de tutma kararı aldı, ancak bu sefer enflasyon yüksek seyrettiği sürece faizleri durağan tutacağı ifadesini kullanmadı.

              
Uzmanlar, merkez bankası yetkililerinin geçen toplantılarında para politikasında bir yıldır devam eden daralma sürecinin sona erdiğini açıklamalarının ardından Selic faizi adı verilen politika faizinin sabit kalmasını bekliyorlardı.
              
Ancak merkez bankasının yayımladığı karar metninde, tıpkı geçen karar metninde olduğu gibi faizlerin "bu seferlik" sabit tutulduğu ifadesini kullanması piyasayı şaşırttı. Analistler ve
bankacılar açıklamada faizlerin uzunca bir süre mevcut seviyelerde kalacağına dair ipucu veren bir ifade kullanılmasını bekliyorlardı.
              
Açıklamada, 28 Mayıs'taki bir önceki karar metnindeki aynı ifade kullanılarak, "makroekonomik görünüm ve enflasyon görünümündeki değişikliği değerlendiren Copom kurulu, oybirliğiyle, Selic faizini bu seferlik yıllık yüzde 11 düzeyinde tutma kararı almıştır" denildi.
              
Merkez bankası, geçen ay itibariyle resmi hedefin tavan seviyesi olan yüzde 6.5 düzeyine yükselen enflasyonu düşürmek üzere faizleri artırma baskısı ile karşı karşıya olmasına rağmen
adım atmakta acele etmeyeceğinin ipuçlarını veriyor.
              
Uzmanlar gelecek iki yıl süresince yüksek enflasyon riskiyle karşı karşıya olan Brezilya'da ekonomik büyümenin zayıf seyretmesi beklentisi nedeniyle 2014 boyunca faizlerin artmayabileceğini belirtiyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir