Brezilya'da 'Zika virüsü'ne yeni önlem

Brezilya'da, Latin Amerika ülkelerinde hızla yayılan Zika virüsüne karşı yeni önlemler alınmaya başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Zika virüsü bulaştıran Aedes türü sivrisinekle mücadeleyle ilgili stratejileri görüşmek üzere kurmaylarıyla video konferans yaptı. Konferansın ardından açıklama yapan Rousseff, sivrisineklerin temizlenmesi için silahlı kuvvetlere bağlı tüm tesislerde, eğitim, sağlık ve diğer tüm kurum binalarında operasyon başlatıldığını dile getirdi.

Rousseff, sivrisineklerin üreme alanları olan durgun su havuzlarının ortadan kaldırılması için harekete geçilmezse Brezilya'nın sivrisineklerle savaşı kaybedeceğini sözlerine ekledi.

Nijerya

Diğer yandan, Nijerya Sağlık Bakanı Isaac Folorunso Adewole, halkı Zika virüsü salgınının görüldüğü Latin Amerika ülkelerine seyahat etmemeleri konusunda uyardı. 

Sağlık görevlilerinden, Latin Amerika'dan gelen tüm yolcuların havaalanlarında Zika virüsü kontrolünden geçirilmesini isteyen Adewole, Nijeryalılara sebebi bilinmeyen yüksek ateş vakalarıyla karşılaştıklarında derhal yetkilileri haberdar etmeleri çağrısında bulundu. 

Ülkede şu ana kadar herhangi bir Zika virüsü vakasıyla karşılaşılmadığını belirten Adewole, hamilelerin, kusurlu doğumlara neden olduğu sanılan Zika virüsünün yaygın görüldüğü ülkelere seyahat etmemeleri uyarısı yapı. 

Brezilya'da normalde yılda ortalama 200 bebekte görülen nörogelişimsel bozukluk olan "mikrosefali (küçük kafa)" vakası sayısı, virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren 4 bine yaklaştı. 

Ülkenin kuzeydoğusundaki Pernambuco bölgesinde yeni doğanların yüzde 1-2'sinde mikrosefaliye rastlanıyor. 

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü ile baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. 

Brezilyalı yetkililer ve uluslararası sağlık kuruluşları, kusurlu doğum vakalarındaki ani yükselişin, virüs salgınının yayılmasıyla ilgili olup olmadığını belirlemeye çalışıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu.