BRICS, 'geniş tabanlı rezerv para' istiyor

BRICS topluluğu son finansal krizde doların en aktif etken olduğunu görüşünde birleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANYA - BRICS ülkeleri, son finansal krizin, doların en önemli aktör olduğu mevcut para sistemindeki eksiklikleri açığa çıkardığını belirterek, "istikrar ve kararlılık sağlamak için" geniş tabanlı uluslararası rezerv para birimi çağrısında bulundu.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri Çin'in Sanya kentinde bir günlük zirve düzenledi.

Zirve sonrasında yayımlanan bildiride, son finansal krizin, doların en önemli aktör olduğu mevcut para sistemi yöntemindeki eksiklikleri açığa çıkardığı belirtilirken, ABD'nin devasa bütçe ve dış ticaret açığı nedeniyle doların uzun dönemli akıbetinden duydukları endişe dile getirildi.

Amerikan dolarına karşılık SDR

Zirvede, beş BRICS ülkesinin kalkınma bankasının ABD Doları olarak değil, ülkelerin kendi para birimleri esasıyla karşılıklı kredi hatları kurması konusunda da prensipte anlaşıldı.

BRICS Zirvesine katılan liderler, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından oluşturulan uluslararası bir ödeme ve rezerv aracı olan SDR'nin (Special Drawing Right-Özel Çekme Hakkı) küresel rolüne ilişkin tartışmaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Bazı uzmanlar, SDR'nin kısmen doların yerine alabileceğini düşünüyor. SDR şu anda ABD Doları, euro, Japon Yeni ve sterlinden oluşuyor. 

 Emtia fiyatları endişelendiriyor

Gündemin sıcak maddelerinden biri olan yabancı sermaye girişleri konusunda ise BRICS ülkeleri liderleri, büyük miktardaki sermaye girişleri konusuna "daha fazla dikkat edilmesi" çağrısında bulunmakla yetindi.

BRICS ülkeleri için emtia fiyatlarındaki dalgalı seyir en önemli endişe kaynağını oluşturuyor. Çin birçok emtianın en büyük ithalatçısı, diğer BRICS ülkeleri ise en büyük ihracatçısı konumunda bulunuyor.

BRICS'in temel amacı, iklim değişikliğinden dünya ticaretine kadar bir çok konuda gelişmekte olan piyasalar için ortak bir duruş sağlamak ve "Batı" karşısında bir denge unsuru oluşturmak olarak ifade ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir