Brown, İngiltere'de yaşayan Türkleri kabul etti

İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türkler Başbakan Gordon Brown'ı ziyaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA – İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türklerin üyesi olduğu dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan 5 kişilik heyet, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'ı ziyaret ederek, sorunlarını anlattı.

Downing Sokağı 10 numaradaki Başbakanlıkta gerçekleştirilen ve yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, heyete İngiltere'nin Avrupa İşleri'nden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Caroline Flint de eşlik etti.

Görüşmenin ardından heyetle birlikte açıklama yapan Flint, Kıbrıslı Türk dostlarıyla Başbakan Gordon Brown'ı bir araya getirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Flint, Başbakan Brown'ın görüşme sırasında heyet üyelerine İngiltere'nin Kıbrıs'ta iki lider arasında sürdürülen çözüm süreciyle ilgili müzakerelere olan desteğini bir kez daha teyit ettiğini anlattı.

Brown'ın ayrıca Londra'daki Kıbrıs Türk toplumunun İngiliz toplumuna kültürel ve ekonomik açıdan verdiği destekten duyduğu mutluluğu da dile getirdiğini belirten Flint, AB Avrupa Adalet Divanı tarafından dün KKTC'deki Rumlar'a ait topraklar üzerinde edinilmiş İngiliz mallarıyla ilgili karar konusunun da gündeme geldiğini bildirdi.

Ada'da bir çözümün ancak iki lider tarafından yapılan görüşmelerin sonucunda mümkün olabileceğine inandıklarını belirten Caroline Flint, bu müzakerelerin sadece emlak değil, bunun dışında kalan geniş çerçevedeki pek çok konuyu içerdiğine dikkati çekti.

Çözümün sadece masada olabileceğine dair inançlarını da vurgulayan Caroline Flint, emlak sorununun çok büyük güçlükler içeren bir konu olduğunu, Ada'nın hem güneyinde, hem kuzeyinde aynı sorunun bulunduğunu hatırlattı. Benzer sorunun dünyadaki diğer pek çok anlaşmazlık bölgesinde de yaşandığını kaydeden Flint, İngiliz hükümeti olarak çözümün uzun süreli ve sürdürülebilir bir barışla mümkün olabileceğine yönelik inançlarını yineledi.

Kıbrıslı Türklerin endişelerini anlıyoruz

Kıbrıs'taki ve Londra'daki Kıbrıslı Türklerin endişe ve umutlarını iyi bildiklerini de ifade eden Flint, Başbakan Brown'ın bu konudaki tutumunun sorulması üzerine de "Kendisi de benim söylediklerimi destekliyor. Bu görüşleri o da dile getirdi. Bu sorunun hiçbir şekilde müzakere sürecinin önüne geçmesini istemiyoruz. Şimdi sürdürülen müzakerelere her zamankinden çok destek verilmesine ihtiyaç bulunuyor" dedi.

Başbakan Gordon Brown'ın, Ada'da pozitif bir atmosfer yaratılması ve uzun vadede herkesin yararına olacak bir çözüm sağlanması konusunda yaptığı çalışmalara yüzde yüz destek verdiğini de belirten Flint, "Ada'daki Kıbrıslı Türklerin endişelerini anlayabiliyoruz, burada yaşayan Kıbrıslı Türklerin de endişelerini de anlıyoruz. Bu nedenle de Kıbrıslı Türk ve Rumların çözüm hedefine daha çok yoğunlaşmalarının tam zamanı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Sözlerini "Kuşkusuz bunlar ciddi meseleler" diye sürdüren Flint, "Şimdi çözüm yolunda gücümüzü ve arzumuzu vurgulamamızın tam zamanı" ifadesini kullandı.

Flint, KKTC heyetiyle Başbakan Brown arasındaki görüşmenin Orams kararının hemen ardından bugüne rastlamasının nedeninin sorulması üzerine de bunun tümüyle rastlantı olduğunu bildirdi.

Görüşmeye katılan 5 kişilik Kıbrıslı Türk Sivil toplum Kuruluşları heyetinde Enfield Belediyesi'nin İşçi Partili Meclis üyesi Ahmet Öykener, Kıbrıs Türk Kadınları Yardım Derneği eski Başkanı Aysın Yılmaz, Eğitimci Kelami Dedezade, CTP Londra Dayanışma Derneği Başkanı İlker Kılıç ve Kıbrıslı Türk eylemci Osman Tango yer aldı.

Heyet üyeleri de yaptıkları açıklamalarda Başbakan Gordon Brown'ın görüşlerini büyük bir ilgiyle dinlediğini ve samimiyetle yanıtlar verdiğini belirtti. Heyet üyeleri Başbakan Brown'dan, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı resmi olarak Londra'ya davet etmesini istediklerini ve Brown'ın da kendilerine "hayır" yanıtı vermediğini bildirdi.