Bu da alternatif "Kırılgan 8'li"

Schroders'ın, 'Şili, Polonya ve Macaristan eklenerek Kırılgan 5'li Kırılgan 8'li olmalı' önerisine FT'den Davis itiraz etti: Şili, Rusya ve Arjantin eklenmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Yeni bir tabir olan "Kırılgan 5'li" gelişmekte olan ekonomilerden piyasaları riskli ve kırılgan olanları ifade ediyor. Bu beşli içinde Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde yatırım danışmanlığı şirketi Schroders'ın, Financial Times'da yer alan araştırmasına göre ülkelerin dış borç finansman gereksinimleri bakımından hassasiyetleri incelendiğinde Şili, Macaristan ve Polonya'nın da "Kırılgan 5'li'ye eklenmesi ve yeni ismin "Kırılgan 8'li" olması gerektiği ileri sürülmüştü.

İşte bu kez yine İngiliz Financial Times gazetesinden Gavyn Davis'e göre, Kırılgan 5'liye Arjantin, Rusya ve Şili'nin eklenerek "Kırılgan 8'li"nin oluşması gerektiği iddia edildi.

Şili'nin yeri garanti!

Her iki Kırılgan 8'li önerisinde tek ortak nokta Şili'nin de mutlaka Kırılgan 5'li içine eklenmesi olarak göze çarpıyor.

Bu ülkelerin aslında çok farklı özelliklere sahip olduğuna dikkat çeken Davis, ortak noktalarının ise Fed'in QE azaltımıyla finanse edilmesi daha da zorlaşan ve iyileştirilmesi gereken ödemeler dengesi pozisyonları olduğunu söyledi.

Kırılgan 8'li, şu anki durumlarından ötürü Fed'i ve Washington'ı suçlasa da, Financial Times, bozulmanın aslında bu ülkelerin çoğunun düşük reel kur, yüksek reel faiz, mali sıkılaştırma ve yapısal reform gibi tüm zorlu politika adımlarını aynı atmalarının gerekmesinden kaynaklandığını savunuyor.

Davis, "Kırılgan 8'li"nin ekonomik sorunlarının, kendi içlerinde olarak algılandığına ve siyasi sistemlerinin gerekli politika düzenlemelerini yapma yeteneğine ilişkin şüphlerin olduğuna dikkat çekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir